Volgens Eric Klein, vice president van Java marketing bij Sun, is de JVM gebaseerd op de Java Micro Edition (ME)-versie van Java. Apple heeft in de afgelopen tijd geen interesse getoond voor het draaien van Java op de iPhone, maar Sun is van plan om deze klus nu zelf te klaren met behulp van de SDK voor de iPhone die vorige week donderdag werd vrijgegeven, meldt InfoWorld.

Gratis JVM

Klein: "Nu de iPhone een open platform is, zullen we deze gratis JVM aanbieden via Apple's AppStore voor applicaties van derden. We gaan ervoor zorgen dat de JVM haar applicaties zoveel mogelijk laat intappen op de functies van de iPhone." Naast spellen die geschreven zijn in Java, kunnen er ook zakelijke applicaties worden gedraaid, zoals ERP of CRM. Ook de iPod Touch zal daarbij kunnen profiteren van de mogelijkheden van de JVM: "Als we onze JVM eenmaal voor de iPhone hebben uitgebracht, is het aannemelijk dat een groot aantal Java-applicaties zal draaien op de telefoon.

Mogelijk door SDK

Sun kwam tot de conclusie dat een JVM zou moeten werken op de iPhone, nadat het bedrijf 24 uur de tijd had genomen om naar de informatie te kijken die werd vrijgegeven bij de SDK van Apple. Sun zag in de voorwaarden niets staan dat een release van JVM voor de iPhone in de weg stond. Toekomstige plannen hebben volgens Klein betrekking op een geavanceerdere Standard Edition (SE) en JavaFX technologie voor de iPhone.

Apple heeft nog geen commentaar gegeven op de plannen van Sun.