Ook concurrent SiBeam kondigt aan WiGig op te nemen in zijn dual-mode chips. De Wireless Gigabit (WiGig) Alliance voltooide de specificatie vorige maand. De nieuwe standaard behelst regels voor draadloze netwerken die gebruik maken van de 60 GHz band voor het doorgeven van bestanden met een snelheid die kan oplopen tot 7 Gbps. In de meeste landen is die band nog vrij te gebruiken.

Maandag maakte de Wi-Fi Alliance bekend te overwegen de WiGig-technologie te integreren in zijn toekomstige 60 GHz-specificatie. Als onderdeel van de deal krijgt de WiGig-groep toegang tot de specificaties van de Wi-Fi Alliance zodat beide technologiën beter op elkaar af kunnen worden gestemd.

HD-video streamen

Ook SiBeam kondigde aan gebruik te gaan maken van de WiGig-specificatie in zijn WirelessHD chips. Het is de bedoeling dat de eerste chips met die technologie in juni op de markt komen, aldus de IDG News Service. WirelessHD benut ook de 60GHz-band om binnenshuis grote hoeveelheden data te streamen. Deze chips worden al geïntegreerd in tv's. SiBeam is de enige producent van WirelessHD-chips die er op dit moment toe doet.

SiBeam stapt niet over op de WiGig-specificatie maar wil klanten graag keuze bieden. WirelessHD is ontworpen voor het streamen van video, WiGig is daarentegen eerder bedoeld voor het verwerken van alle soorten data, en niet zozeer voor het verzenden van video, aldus SiBeam. In theorie kan WirelessHD snelheden van maximaal 28 Gbps aan. Dat is beter geschikt voor het streamen van HD-video dan het maximum van 7Gbps dat WiGig biedt.

Kleiner bereik dan wifi

De WiGig-standaard heeft een kleiner bereik dan wifi en kan gebruikt worden voor een scala aan applicaties. Gedacht wordt aan het versturen van telefoondata. Het moet aansluiten op het wifi-netwerk dat al in veel huizen hangt. Uiteindelijk kan de technologie deel uit gaan maken van een 'tri-band wifi netwerk' waarmee er connectiviteit kan zijn via de de 2,4 GHz, 5 GHz en 60 GHz band. Dat zou inhouden dat de data verstuurd wordt met verschillende snelheden afhankelijk van de sterkte van het signaal en de verschillende locaties ten opzichte van het zendpunt.

De WiGig Alliance is iets meer dan een jaar geleden opgericht. Chipmakers Atheros, Broadcom, Marvel en Mediatek zetelen in de raad van bestuur van WiGig. Ook Dell, LG, Samsung en NEC schuiven aan samen met het Israëlische Wilocity. Verder steunen NXP, Realtek, STMicroelectronics en Tensorcom het initiatief. Chipmakers Broadcom en Atheros zijn van plan de technologie vanaf nu in hun chipsets te bouwen. De technologie wordt ook ondersteund door Microsoft en Nokia.

Beslissing kan maanden duren

Er is nog een andere specificatie voor verbindngen met hoge snelheden op de markt: Wireless Home Digital Interface (WHDI). Die wordt ook al gebruikt in consumentenproducten maar is geen directe concurrent van WiGig omdat het signaal wordt doorgegeven via 5GHz-band.

De Wi-Fi Alliance bekijkt nu of WiGig verwerkt kan worden in hun nieuwe hoge-frequentiestandaard. Eerder ontwikkelde de organisatie onder andere de nu veel gebruikte 802.11 n standaard voor wifi-netwerken. Het kan weken tot maanden duren totdat de alliantie een definitieve beslissing neemt, aldus WiGig.