De Wireless Gigabit Alliance (WiGig) wordt onder anderen ondersteund door Intel, Microsoft en Broadcom. Afgelopen mei werd de standaard aangekondigd. Die is nu klaar maar wordt nog wel een laatste keer geredigeerd en ondergaat ook nog een auteursrechtencheck. Volgens WiGig is dit een routineklus, bericht de IDG News Service.

De alliantie heeft een specificatie ontwikkeld voor het gebruik van het licentievrije 60 GHz spectrum. De standaard heeft een kleiner bereik dan WiFi en kan gebruikt worden voor een scala aan applicaties. Gedacht wordt aan het versturen van telefoondata. Het moet aansluiten op het WiFi-netwerk dat al in veel huizen hangt.

Weinig stroom

De specificatie is bedoeld voor producten die weinig stroom verbruiken. Het is niet het eerste systeem dat op deze markt mikt. De afgelopen jaren probeerden Ultrawideband (UWB), Wireless HD en WHDI (wireless home digital interface) ongeveer hetzelfde. Geen van de technieken kwam bovendrijven als nieuwe standaard.

Toch is de verwachting dat de komst van HD-televisie en de groeiende vraag naar het snel versturen van grote bestanden meer eist van verbindingen dan WiFi ooit kan leveren.

De WiCig beloofde in mei dat de specificatie in het het vierde kwartaal voor leden van de alliantie beschikbaar zou komen. Dat is gebeurd maar de groep heeft nog geen lidmaatschap in het leven geroepen voor bedrijven die niet mee willen helpen maar de techniek simpelweg willen gebruiken. Dat gebeurt in het eerste kwartaal van 2010. Volgend jaar wordt ook een certificeringssyteem opgezet en de bedoeling is dat de techniek in 2011 op de markt komt.

Straaltechniek

In eerste instantie zei de WiGig dat de topsnelheid rond de 6 Gb/s zou komen te liggen, maar dit is uiteindelijk 7 Gb/s geworden. WiGig is ongeveer tien keer sneller dan de snelste hedendaagse WiFi-technologie waar maximaal 600 Mb/s aan data mee kan worden verstuurd. 7 Gb/s is een theoretisch maximum, maar omdat de techniek zo efficiënt is, wordt in het echt altijd zo'n 80 procent van de bandbreedte gebruikt.

Naast de specificatie onthulde WiGig ook een 'straaltechniek' waarmee het bereik groter kan zijn dan tien meter. De technologie was van origine alleen bedoeld voor communicatie die binnenskamers plaatsvindt. Met de straaltechniek moet het makkelijker worden om data door het hele huis te sturen.

Chipmakers Atheros, Broadcom, Marvel en Mediatek zetelen in de raad van bestuur van WiGig. Ook Dell, LG, Samsung en NEC schuiven aan samen met het Israëlische Wilocity. Verder steunen NXP, Realtek, STMicroelectronics en Tensorcom het initiatief. Chipmakers Broadcom en Atheros zijn van plan de technologie vanaf nu in hun chipsets te bouwen.

Tri-band

Uiteindelijk kan de technologie deel uit gaan maken van een 'tri-band WiFi netwerk' waarmee er connectiviteit kan zijn via de de 2,4 GHz, 5 GHz en 60GHz band. Dat zou inhouden dat de data verstuurd wordt met verschillende snelheden afhankelijk de sterkte van het signaal en de verschillende locaties ten opzichte van het zendpunt.