In wereldwijd marktaandeel is iOS voorbij gestreefd door Android in het tweede kwartaal van dit jaar. Er werden meer dan 10,6 miljoen smartphones verkocht met Android tegen 8,7 miljoen iPhones. Het marktaandeel van iOS steeg in een jaar tijd slechts van 13 naar 14,3 procent. Android had vorig jaar nog maar een marktaandeel van 1,8 procent, maar komt nu op 17,2 procent.

Volgens analistenbureau Gartner had Apple meer iPhones kunnen verkopen als het niet zijn productie van de iPhone 3 had gelimiteerd in afwachting van de iPhone 4. Gartner denkt dat een bredere wereldwijde beschikbaarheid van de iPhone 4 in de tweede helft van het jaar wel verdere groei zal opleveren.

Symbian nog aan kop

De cijfers van Gartner laten verder zien dat Symbian vooralsnog met afstand het meest voorkomende besturingssyteem blijft voor smartphones, al daalde het marktaandeel van 51 naar 41 procent. Ook Research in Motion, de nummer twee, daalde in marktaandeel.

Weinig verrassend is het verlies van Windows Mobile en Linux-varianten zoals Maemo en LiMo. Deze besturingssystemen verloren niet alleen marktaandeel, maar zijn ook de enige die in absolute aantallen minder verkochten. Het marktaandeel van Windows Mobile is in een jaar tijd gehalveerd. Symbian, RIM, Android en iOS hebben nu 91 procent van de markt in handen.

Vorige week werd al bekend dat Android nu reeds het populairste mobiele OS is in de Verenigde Staten. Daar is BlackBerry naar de tweede plaats gezakt. Symbian speelt in de VS nauwelijks een rol van betekenis.

Dalende prijzen zorgen voor groei

In totaal werden er 50 procent meer smartphones verkocht dan vorig jaar in het tweede kwartaal. Dat komt mede doordat prijzen van toestellen en abonnementen omlaag gaan. Smartphones maken nu 19 procent uit van de totale wereldwijde mobiele markt.

Onderzoeksbureau Canalys voorspelde eerder al dat in 2013 60 procent van de markt in West-Europa uit smartphones zou bestaan. In Nederland is de groei in smartphones 69 procent.

De gemiddelde prijzen zijn door de onderlinge concurrentie flink aan het zakken, zegt Gartner. LG, bijvoorbeeld, zag zijn gemiddelde prijs van zijn producten met bijna 28 procent dalen. Ook Samsung doet mee aan de prijzenslag door meer goedkopere modellen in de markt