De Symbian Foundation zegt tegen de Britse ict-nieuwssite The Register dat het zijn toekomstige strategie op dit moment bekijkt, maar dat er nog geen beslissingen zijn genomen. Daarmee reageert de stichting op uitlatingen van een niet nader gespecificeerde bron, die tegen The Register verklaart dat Symbian Foundation zijn activiteiten aan het afbouwen is.

Directeur plotseling weg

Aanleiding tot de speculaties over de toekomst van de Foundation is het plotselinge en directe vertrek van directeur Lee Williams en zijn vervanging door financieel directeur Tim Holbrow. Volgens de bron die The Register aanhaalt is Holbrow aangesteld om de afbouwoperatie te leiden. Aan de werknemers zou een afvloeiingsregeling zijn aangeboden. De Symbian Foundation weigerde daarover verder commentaar.

De organisatie wordt financieel ondersteund door drie grote sponsors, Samsung, Sony Ericsson en Nokia en wat kleinere donateurs als Fujitsu. Het totale budget zou volgens The Register 28 miljoen dollar zijn.

Nokia staat alleen

Samsung heeft deze maand gezegd geen ondersteuning meer te verlenen aan het Symbianplatform. Sony Ericsson heeft gemeld geen nieuwe toestellen uit te brengen met het besturingssysteem. Wel blijft het lid van de Foundation. Daarmee is Nokia de enige grote mobieltjesmaker die het Symbianplatform nog volledig ondersteunt, maar het Finse bedrijf kwam vorige week met de melding dat het zwaar gaat bezuinigen.

Nokia wil 1800 mensen ontslaan en de ontwikkeling van Symbian een stuk versimpelen. Zo komt er geen nieuwe versie uit, Symbian^4, maar wordt de huidige versie doorlopend verder ontwikkeld, zo meldde Nokia. Daarmee denkt het bedrijf sneller de marktontwikkelingen te kunnen volgen en daarbij ook nog eens geld te besparen.