De Europese Unie doet de investering via het programma Artemis Joint Technology Initiative, dat zich richt op de ontwikkeling van embedded software in Europa. Onder leiding van de Symbian Foundation wordt er een consortium gevormd van 24 organisaties uit acht Europese landen.

Volgens het blog op de site van de Symbian Foundation doen belangrijke fabrikanten van mobiele apparatuur mee, alsook producenten van consumentenelektronica, mobiele netwerkbeheerders, applicatieontwikkelaars, universiteiten en onderzoeksinstituten.

Nieuw leven

Het consortium is Symbeose genoemd, wat staat voor ‘Symbian – the Embedded Operating System for Europe’. Het consortium gaat verschillende ontwikkelprojecten opstarten voor toekomstige toepassingen van Symbian.

Symbian moet zo klaar worden gemaakt voor belangrijke toekomstige ontwikkelingen in mobiele technologie. Zo wordt gekeken naar reductie van energiegebruik, multi-coreprocessing en cloud computing. Een andere richting is de ontwikkeling van Symbian als ingebakken besturingsysteem in nieuwe vormen van hardware.

Met de financiële injectie lijkt nieuw leven geblazen te zijn in de Symbian Foundation, dat naar verluid juist de organisatie aan het ontmantelen was na het vertrek van topman Lee Williams. Daarnaast hebben grote mobieltjesmakers als Samsung en Sony Ericsson afscheid genomen van Symbian als besturingsysteem. Nokia, Sharp en Fujitsu gebruiken Symbian nog wel.