Daarmee geven beide Japanse producenten een signaal af. Nokia zei deze week dat het de ontwikkeling van het Symbian-platform vanaf april 2011 weer in eigen handen gaat nemen. Sinds enkele jaren was de leeglopende Symbian Foundation daarvoor verantwoordelijk. Fujitsu en Sharp doen mee aan de Foundation en ontwikkelen eigen versies van het platform, los van Nokia.

Volgens Ben Wood, een marktonderzoeker van het Britse consultancybureau CCS Insight, zullen beide Japanse producenten doorgaan met de ontwikkeling van smartphones op Symbian, ondanks dat Nokia de controle op het platform weer stevig in handen neemt. “Maar dat zal niet de schaal krijgen die Nokia voor ogen had toen het de Symbian Foundation startte”, zegt hij tegen Reuters.

Geen direct voordeel

Nokia zal aan de nieuwe toestellen niet direct verdienen, maar zal wel indirect profiteren van verdere ontwikkeling van de software en de acceptatie ervan in de markt. Dat is belangrijk omdat steeds meer makers van smartphones zich afkeren van het platform, zoals Samsung en Sony Ericsson.