De revolutie in de mobiele telefonie heeft de bekende ict-voorspellers zoals IDC volledig verrast. Zelfs in een relatief korte periode kunnen deze marktvorsers het tempo niet meer bijhouden. Zo is de opkomst van Apples iPhone en Google's Android volledig verkeerd ingeschat. Daarbij werd zelfs in 2010 nog verwacht dat Nokia's Symbian zich langere tijd staande zou kunnen houden als marktleider.

De analisten van IDC keken in september 2010, iets meer dan twee jaar geleden dus, naar de smartphonemarkt en deden een gooi naar de verwachte ontwikkelingen voor de komende jaren. Webwereld pakt hun inschatting erbij voor het jaar 2014 en we kunnen nu al, een jaar eerder, zeggen dat IDC zijn voorspelcijfers niet gaat halen.

Symbian in 2014 marktleider

Volgens de analisten zal Nokia met zijn Symbian in 2014 marktleider zijn met bijna 33 procent van de smartphonemarkt. In de periode tussen 2010 en 2014 zou de Finse mobieltjesmaker wel 18 procent marktaandeel verliezen en dat komt dan door de opkomst van Android, dat in 2014 bijna 25 procent marktaandeel zou hebben. Een groei van 51 procent over de eerder genoemde vier jaar.

Opmerkelijk is de zware klap die iOS krijgt in de voorspelling van IDC uit 2010. Het mobiele besturingssysteem van Apple had in 2010 een marktaandeel van bijna 15 procent, maar zou het volgens de glazenbolkijkers in 2014 met maar een schamele 11 procent moeten doen. Windows Mobile daarentegen zou weer wat winnen, van 6,8 naar 9,8 procent en in 2014 bijna even groot zijn als iOS. BlackBerry heeft nauwelijks last van alle schommelingen en houdt een marktaandeel tussen 17 en 18 procent, zegt IDC in 2010.

Androidgroei was nog wat onzeker

IDC toonde zich in 2010 nog wel wat onzeker over de Androidmarkt, noemde het besturingssysteem een 'wild card', maar zag naast de toenmalige leiders HTC en Motorola wel groei in de toekomst door het instappen in de markt door Dell, Kyocera, LG Electronics en.. Samsung. Maar, zo zei het onderzoeksbureau, de groei in de smartphonemarkt zou snel afvlakken, van 24,5 procent naar 13,6 procent in 2014.

Het is dus iets anders verlopen dan IDC in 2010 verwachtte. Ten eerste is de groei in dit jaar alweer geprojecteerd op 45 procent ten opzichte van vorig jaar, groeipercentages die ver boven de inleving van die van twee jaar geleden liggen. Android is in plaats van 'wild card' het grootste besturingssysteem van de wereld geworden in de smartphonemarkt, niet door toedoen van HTC, Motorola, Dell of Kyocera, maar door Samsung. Android heeft maar liefst 68 procent van de markt, een percentage dat doet denken aan Symbian meer dan vijf jaar geleden.

Symbian: van marktleider tot vergetelheid

En hoe staat het met Symbian? In plaats van marktleider in 2014 is het besturingssysteem al in 2012 volledig niet-bestaand. Zoals bekend heeft Nokia al niet snel na IDC's voorspellingen in 2010 tergend langzaam de stekker uit Symbian getrokken en zet nu al zijn kaarten op het in 2010 nog niet bestaande Windows Phone, de opvolger van het mislukte Windows Mobile.

Apple's iOS stijgt in weerwil van IDC's voorspellingen wel, zij het wereldwijd niet zo indrukwekkend als in de Westerse wereld. iOS zal zo'n 19 procent van de markt hebben dit jaar. BlackBerry is evenals Symbian niet de constante factor geworden die IDC ervan had verwacht. De Canadezen hebben nu 4,7 procent marktaandeel. Windows Phone wordt door IDC nu op 2,6 procent ingeschat.

Nu de voorspellingen voor 2016

Binnen twee jaar is de smartphonemarkt al zodanig veranderd dat de vierjarige voorspelling van IDC uit 2010 al geruime tijd op de bodem van de prullenmand ligt, vanwege absoluut niet meer haalbaar. Niettemin gaat het bureau onverschrokken door met zijn blik in de verrekijker en geeft het de inzichten voor het jaar 2016 al vrij.

Volgens IDC heeft Android over vier jaar iets minder marktaandeel op smartphones dan het nu heeft, van iets meer dan 68 procent naar iets meer dan 63 procent. Het aandeel iOS verandert slechts van 18,8 naar 19,1 procent. De meeste winst zit hem in het marktaandeel van Windows Phone. Volgens IDC heeft het nieuwe platform van Microsoft in 2016 een marktaandeel van 11,4 procent. BlackBerry zakt weer meer weg, van 4,7 procent nu naar 4,1 procent.

Volgens IDC heeft Apple goedkopere smartphones nodig om verder te groeien, moet BlackBerry kijken naar verkooppartners die een beter verhaal kunnen vertellen en zullen Nokia en HTC de groei van Windows Phone inluiden. Samsung, ZTE en Huawei geven aan die groei nog een zetje naar een plek vlak achter iOS.