Het gaat om het Symbian 3 platform inclusief de applicaties, middleware en de kernel die worden aangeboden onder de Eclipse Public License en vergelijkbare andere open source licenties. Volgens Larry Berkin, hoofd global alliances, staat alles klaar om te downloaden. Eerder werd de kernel al vrijgegeven als open source.

"We maken 108 pakketten open source die beschikbaar zijn op broncode niveau", zegt Berkin tegen de IDG News Service. Telefoonfabrikanten kunnen de code naar hun hand zetten en telefoons maken met verschillende versies van een eigen, aangepast Symbian besturingssysteem (OS). Het was eerder de bedoeling het mobiele OS in juni helemaal open source te maken, maar dit proces is versneld door de leden van de Symbian open source werkgroep. Meer dan 40 miljoen regels code worden door Nokia vandaag op een speciale website gepubliceerd.

330 miljoen Symbian-telefoons

Voor eindgebruikers betekent dit een idealiter een groot aantal verschillende apparaten met verschillende functies, zegt Berkin. Hij waarschuwt er wel voor dat het openbaren van de broncode kan leiden tot niet compatibele, gevorkte versies van Symbian. De industrie zal in deze situaties zichzelf moeten corrigeren.

Op dit moment zijn er ongeveer 330 miljoen symbian toestellen in gebruik. Die zijn gebouwd door Nokia, Samsung, Sony Ericsson, Fujitsu en Sharp. De ontwikkeling van het besturingssysteem was eerder in handen van Symbian Limited, waarvan het grootste gedeelte in handen was van Nokia. Uiteindelijk groeide dit uit tot een open source project.

Goede stap

Volgens analist William Stofega van IDC zal deze stap Symbian helpen een betere plek in de markt te veroveren. Ïk denk dat het goed is voor Nokia en dat Symbian levensvatbaarder wordt als het aankomt op marktaandeel. Ook kan het besturingssysteem beter concurreren met Apple, Android en de anderen", aldus Stofega.

Naast de broncode zijn er ook een software development kits (SDK) voorhanden waarmee ontwikkelaars applicaties kunnen bouwen voor de mobiele telefoons. Het gaat om een Symbian development kit en een product development kit.

Nokia maakt zelf voor zijn nieuwste smartphones gebruik van een ander besturingssysteem. Zo draait de Nokia N900 op het op Linux gebaseerde Maemo. Ondanks dat blijft het bedrijf Symbian ondersteunen.