AT&T betaalt Deutsche Telekom 25 miljard dollar in cash en vult dat aan met 14 miljard aan aandelen, meldt AT&T zondagavond. De deal geeft het Duitse bedrijf een belang van 8 procent in AT&T, de nummer twee telecomaanbieder van Amerika. T-Mobile USA is de nummer vier.

Zware concurrentiestrijd

T-Mobile's Amerikaanse omzet is de laatste twee jaar afgevlakt. Het bedrijf heeft het moeilijk in de strijd tegen giganten AT&T en Verizon Wireless. Het bedrijf heeft 34 miljoen Amerikaanse klanten. T-Mobile USA maakte nog wel winst. Vorig jaar gingen er geruchten over een mogelijke samenwerking met Sprint Nextel of een andere Amerikaanse partner.

AT&T wil met de overname zijn capaciteit sneller kunnen uitbreiden. De deal is volgens het bedrijf ook bedoeld om de kwaliteit van zijn netwerk te verbeteren. Het aantal zendmasten in steden gaat met 30 procent omhoog.

LTE-uitrol

AT&T en T-Mobile gebruiken dezelfde draadloze technieken: gsm, hspa+ en het nieuwe LTE (ook wel 4G genoemd). Beide bedrijven gebruiken wel verschillende frequentiebanden. T-Mobile had tot nu toe te weinig spectrum voor uitrol van LTE in heel Amerika. AT&T's grote concurrent Verizon lanceerde dit jaar al zijn eigen LTE-netwerk. AT&T wil na de overname van T-Mobile nog meer inzetten op LTE-invoering.

Voor consumenten is de overname ongunstig, schrijft PC Mag. Minder concurrentie leidt tot hogere prijzen en minder keuze uit toestellen. Het niveau van AT&T's klantenservice zal ook verder verslechteren, verwacht het Amerikaanse tijdschrift. Het is nog niet duidelijk of de Amerikaanse mededingingsautoriteiten zich met de overname gaan bemoeien.

Compensatie

Mocht dat gebeuren en de koop om antitrust of andere redenen niet doorgaan, dan kost dat AT&T flink wat, meldt techblog All Things Digital van de Wall Street Journal. In de overeenkomst met Deutsche Telekom is bedongen dat T-Mobile USA dan 3 miljard dollar meekrijgt, naast een deel van AT&T's 3G-spectrum (voor UMTS). Ook hebben de twee telecombedrijven dan een roaming-overeenkomst, als compensatie voor het niet doorgaan van de overname.