T-Mobile is een WiFi-pilot begonnen in het centrum van Rotterdam, om het mobiele netwerk te ontlasten. Klanten kunnen rondom de schouwburg, de beurstraverse en op de Lijnbaan gebruiken maken van speciale hotspots, WiFiZones gedoopt. Die fungeren anders dan anders omdat het toestel automatisch overschakelt van 3G naar WiFi, omdat de aanmelding en authenticatie bij het accesspoint verloopt via de SIM-kaart.

Werkt niet voor veel toestellen

Dat automatisch is relatief: iPhone en Blackberry-gebruikers worden wel automatisch aangemeld, mits wifi op het toestel is ingeschakeld. Android-gebruikers moeten echter eerst een T-Mobile hotspot-app installeren, legt de operator uit.

Bovendien kunnen veel vooral oudere toestellen helemaal geen gebruik maken van de hotspots, omdat deze gebruikt maakt van de 5 GHz-band. Veel nieuwe telefoons ondersteunen die frequentie wel, maar in totaal is dat slechts 20 procent van alle toestellen momenteel in gebruik, erkent T-Mobile tegenover Tweakers.

Voorlopig 'datavrij'

Enkele weken geleden kondigde T-Mobile het initiatief aan. Toen liet Frank Meywerk, cto van T-Mobile Nederland, weten dat de gebruikte wifi-data binnen de bundel van klanten zou vallen. Bij nader inzien heeft de operator besloten om het toch gratis te maken, ten minste tijdens de pilot. “De data via de WiFiZones wordt niet in rekening gebracht,” bevestigt de zegsman. Of de WiFiZones na de pilot worden uitgerold en of het gebruik gratis blijft, is nog niet besloten, aldus T-Mobile.

Ook Vodafone experimenteert met WiFi op drukke plekken.

Update: informatie over beperkte ondersteuning 5 GHz-band toegevoegd.