"Het is heel simpel. Videostreaming laten we niet toe", zegt een woordvoerster van T-Mobile. Volgens haar is dat een hele bewuste keuze van T-Mobile: "Niet omdat het systeem het niet aan zou kunnnen."

Het blokkeren van streaming video is eerder bedoeld om de verbinding gelijkmatig te verdelen over treinreizigers. "We willen liever alle mensen in de trein een goede ervaring geven, dan een kleine groep mensen een hele goede, en de rest niet." Volgens reizigers die meegingen met de eerste wifi-trein werkt dat echter niet, bericht RTL Nieuws. De verbinding is te traag om een Twitterbericht te plaatsen en een reiziger is zelfs overgeschakeld naar zijn Vodafone-dongel om fatsoenlijk te kunnen internetten.

'Downloaden geen probleem'

T-Mobile rekent erop dat de meeste gebruikers gaan surfen, e-mail checken of op afstand inloggen op hun werkcomputer. Door streaming video te blokkeren moet dit voor iedereen wel haalbaar zijn. Downloaden is volgens T-Mobile wel gewoon mogelijk. "Geen probleem, dat kun je gewoon doen", aldus de zegsvrouw.

Inloggen gaat via een portalsite van T-Mobile en de NS samen. daar wordt actuele reisinformatie op getoond die ook op schermen in de wagons is te zien. Er is geen wachtwoord of inlog vereist. Aan de linkerkant van de portal zit een knop waarmee internet in één keer bereikbaar is.

2012

Maandag ging de eerste wifi-trein van de NS officieel rijden met een draadloze internetverbinding die wordt verzorgd door T-Mobile. Vanaf dinsdag worden geleidelijk alle intercity's voorzien van draadloos internet. Eind 2012 moeten alle intercitys voorzien zijn van draadloos internet.