Het Agentschap Telecom heeft meer dan 300 aanvragen binnengekregen voor vergunningen om draadloos uit te zenden. De aanvragers zijn naast radio- en televisiezenders uit binnen- en buitenland ook ambassades, beveiligingsbeambten voor hoogwaardigheidsbekleders en de Nederlandse politie. "Bij een normale Koninginnedag zijn er 25 aanvragen, in totaal", vertelt woordvoerster Mariël van Dam van het Agentschap Telecom. "Nu heeft alleen al de NOS 70 aanvragen ingediend."

Algemeen verzoek

De telecomtoezichthouder heeft diverse partijen ongeveer een maand geleden gevraagd of zij frequenties konden opgeven voor de troonswisseling in Amsterdam. T-Mobile en het ministerie van Defensie hebben als eersten gereageerd op dat algemene verzoek. In het geval van T-Mobile gaat het om de 2,6 GHz, voor LTE. De mobiele operator is nog bezig met de uitrol van zijn 4G-netwerk en kan dus relatief makkelijk zijn frequentie hiervoor tijdelijk opgeven.

Defensie levert frequenties in die in de buurt van T-Mobile's 4G-bereik zitten. Het ministerie heeft "zelf wel een en ander nodig", maar maakt ruimte, vertelt Van Dam. Zij legt uit dat de Defensie-frequenties primair voor dat ministerie zijn en secundair voor video. "Dat wordt ook gebruikt als er bijvoorbeeld een Elfstedentocht is."

'Voldoende, hopen we'

Het is niet bekend of andere frequentie-eigenaren hebben geweigerd, want de aangeboden capaciteit van T-Mobile en Defensie is voldoende. "Dat denken we, dat hópen we", nuanceert Van Dam. Naast deze twee tijdelijke aanbieders heeft het Agentschap Telecom een verbod opgelegd aan radiozendamateurs voor de 13 cm amateurband in Amsterdam en veertig kilometer om de hoofdstad heen. Daarnaast zijn er nog "één of twee kleinere partijen" die zendruimte inleveren, aldus de woordvoerster. De bijdrage van deze laatste twee plus de zendamateurs is echter klein.

De mobiele operators hebben zelf hoe dan ook morgen te kampen met enorme datastromen. Die worden niet alleen veroorzaakt door de toestromende media, die live video en audio willen doorzenden. De verwachte topdrukte in de ether wordt ook veroorzaakt door de smartphones, portofoons en andere apparaten van toestromende mensen.

Veel bezoek en hoog bezoek

Daaronder bevinden zich ook hoogwaardigheidsbekleders die komen voor het aftreden van koningin Beatrix en het aantreden van Willem-Alexander als koning. Dit hoge bezoek wordt weer vergezeld van vele beveiligingsbeambten die gegarandeerde communicatie willen. Hetzelfde geldt voor het Nederlandse noodnummer 112. Dat "heeft de allerhoogste prioriteit", benadrukt de woordvoerster van het Agentschap Telecom.

De toezichthouder stelt in zijn persverklaring dat de telecomklus voor morgen "uitdagender is dan de Olympisch Spelen in Engeland waar medewerkers van Agentschap Telecom ook hebben geassisteerd. Nog nooit in de Nederlandse geschiedenis is op zo'n kleine ruimte zo intensief gebruik gemaakt van de ether." Tijdens de troonswisseling is het Agentschap zelf ook in Amsterdam om te controleren op illegaal gebruik van de ether, wat storing van de wel toegestane draadloze communicatie kan veroorzaken.