T-Mobile Nederland voegt binnenkort navigatie- en locatiediensten toe aan zijn mobiele Web'n'Walk-portal, meldt moederbedrijf Deutsche Telekom. De dienst gaat volgens iPhoneclub begin maart live in Nederland.

Buitenlandse navigatie duur

Opzoeken van bezienswaardigheden in de buurt kan via een tabblad op pda.t-mobile.nl. Die locatiedienst is gratis en blijft dat ook. De navigatiedienst kost wel geld: 1,95 euro per dag of 5,95 euro per maand. Afrekenen gebeurt via de maandelijkse telefoonrekening.

Het kaartmateriaal staat op de servers van T-Mobile en is niet op te slaan op het toestel. Daardoor kunnen de datakosten bij gebruik in het buitenland hoog oplopen. Voor de navigatie gebruikt T-Mobile een applicatie die momenteel werkt op circa vijftig toestellen. De locatiedienst werkt op 200 verschillende mobieltjes. Britten, Duitsers en Oostenrijkers kunnen al sinds eind vorig jaar van de locatie- en navigatiediensten gebruikmaken.

Concurrentie alom

Concurrent KPN heeft overigens al langer een eigen navigatiedienst, KPNOpWeg, die 7,50 euro per maand kost. Nokia heeft het gebruik van zijn Ovi Maps-navigatie vorige maand gratis gemaakt. Daarmee volgt het Finse bedrijf het voorbeeld van Google dat sinds oktober gratis navigatie aanbiedt op smartphones met zijn besturingssysteem Android. Dat stemgestuurde Google Navigation is echter nog niet beschikbaar in Nederland.