De landelijke storing op het netwerk van T-Mobile is maandag rond 14.00 uur begonnen. 's Avonds om 22:40 was er nog steeds sprake van uitgevallen en gebrekkige verbindingen. De klachten op microblogdienst Twitter stroomden maar door: per kwartier ruim 800 tweets (waaronder ook retweets van andermans klachtberichten).

Alleen bel- en sms-verkeer

T-Mobile meldt op zijn storingspagina dat de storing zowel abonnees als prepaid-klanten raakt, voor bellen (en gebeld worden) en sms'en. "We schatten in dat ongeveer 2 miljoen mensen in een zekere mate last hebben van de storing." Mobiel internetgebruik zou niet geraakt zijn door de storing, heeft de operator eind gistermiddag laten weten aan Webwereld.

"Uiteraard werken we met man-en-macht aan het verhelpen van deze situatie. Vooralsnog kunnen veel mensen weer bellen, alleen nog niet gebeld worden", aldus T-Mobile op de storingspagina vanavond.

Die melding is gedaan net voordat de storing 'opgelost' is verklaard. Om 22:45 kwam die informatie-update online: "We hebben de oorzaak van de storing achterhaald en deze is inmiddels verholpen. De klanten die last hebben ondervonden van de storing zullen in de loop van vanavond weer volledig gebruik kunnen maken van ons netwerk." De verwachting is dat alle klanten rond middernacht weer aangesloten zijn

Verbindingscentrale

"Waarom in de loop van de avond, en niet direct? Het kost de getroffen systemen enkele uren om te synchroniseren." In de eerdere melding gaf T-Mobile de oorzaak al aan: "De storing zit in een van onze verbindingscentrales. Een back-up systeem is opgestart. We verwachten dat deze back-up vanavond nog operationeel zal zijn."

Het is niet bekend waarom de centrale onderuit is gegaan, waarom dit het hele netwerk stoort, en waarom de back-up niet eerder - al dan niet automatisch - is gestart.

Ook buitenland

Het webcareteam van T-Mobile heeft nog aan gebruikers laten weten dat de storing ook merkbaar kan zijn in het buitenland. Dit in reactie op een Nederlandse gebruiker die in Frankrijk de foutmelding 'geen service' krijgt.

Update:

Alles bij elkaar betreft de storing (sinds maandag 14:00) ruim 9 uur. Eerder werd 7 uur gemeld.