Telecomprovider T-Mobile zal vanaf 1 februari de ‘fair use’ datalimiet terugschroeven van 3 GB naar 500 MB per maand. Wanneer gebruikers meer verbruiken, zal T-Mobile het downloaden, streamen en bekijken van video’s blokkeren.

Hoewel er wel nog steeds gesurft en gemaild kan worden, zijn veel gebruikers boos omdat ze dachten een onbeperkt internetabonnement te hebben. De vorige limiet van 3 GB was voor de meeste gebruikers voldoende. Nu de limiet echter ineens een factor 6 omlaag gaat, voelen veel gebruikers zich toch misleid.

Nederland

Volgens een woordvoerster is Nederland zo’n 60% van de smartphonegebruikers klant bij T-Mobile. Door de snelle groei van het aantal smartphones, waren er vorig jaar veel netwerkproblemen bij het bedrijf. “Er is dan ook zo’n 100 miljoen euro in het netwerk gestoken vorig jaar. De explosieve groei vereiste dat”, aldus de zegsvrouw.

Geen plannen, niet ondenkbaar

Op de vraag of er plannen zijn om een soortgelijke beperking als in het Verenigd Koninkrijk op te leggen, is het antwoord ‘nee’. T-Mobile vindt het echter niet ondenkbaar dat de huidige vorm van mobiel internet gaat veranderen. “Je zou je kunnen indenken dat er andere mobiele data abonnementen komen om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen. Dat is nu overigens niet aan de orde, maar het is niet uit te sluiten.”

Knijpen

T-Mobile Nederland heeft op het moment de abonnementen iPhone en iPlan, waar internetgebruik ‘onbeperkt’ is. In Nederland heeft T-Mobile dan ook geen fair use policy. Wanneer een klant kiest voor abonnement voor een los abonnement voor internet, wordt er afhankelijk van het gekozen abonnement wel ‘geknepen’ vanaf 1 of 2 GB dataverbruik per maand.