Lycamobile heeft de dreigende afsluiting aangevochten bij de OPTA, maar kreeg nul op het rekest. De telecomautoriteit oordeelde dat het staken van de dienstverlening door T-Mobile niet in strijd is met het interoperabiliteitsverplichting.

Afgesloten

Klanten kunnen vanaf vanmiddag niet meer bellen en sms'en. Wel kunnen ze gebeld en ge-sms't worden. Ook blijft 112 bereikbaar voor Lycamobile-klanten. T-Mobile betreurt het dat klanten van Lycamobile worden afgesloten, maar stelt dat de virtuele provider dusdanige betalingsachterstanden heeft dat deze uiterste maatregel noodzakelijk was.

Lycamobile is bezig met de overstap naar het netwerk van Vodafone, maar volgens T-Mobile speelt dat geen rol in het conflict. "Het gaat om contractuele verplichtingen. We hebben de afgelopen maanden getracht eruit te komen, maar dat is niet gelukt. Het bedrag is inmiddels opgelopen tot tientallen miljoenen euro's", vertelt een woordvoerster van T-Mobile aan Webwereld.

Beltegoed opmaken en overstappen

De ConsuWijzer raadt klanten aan zo snel mogelijk contact op te nemen met Lycamobile en over te stappen op een andere provider. Eventueel beltegoed kan verloren gaan, waarschuwt ConsuWijzer. "Als u nog beltegoed heeft wanneer u wordt afgesloten, dan bestaat de kans dat u dit verliest. Dat is heel vervelend natuurlijk."

De consumentenorganisatie adviseert om het tegoed zo snel mogelijk op te maken of te gaan klagen bij Lycamobile. Dat laatste is nog niet zo makkelijk, aangezien bij de klantenservice momenteel de telefoon niet meer wordt opgenomen.

Postbus

Lycamobile heeft naar eigen zeggen wereldwijd 4 miljoen klanten. Het is niet bekend hoeveel Nederlandse klanten er zijn. Het bedrijf kon niet bereikt worden, en lijkt in Nederland alleen een postbus te hebben. Op de site van Lycamobile wordt overigens met geen woord over de kwestie gerept.