De 'T-Mobile myTouch 3G met Google', zoals de telefoon officieel heet, wordt naar verwachting vandaag gepresenteerd en zal eind juli te koop zijn in de Verenigde Staten. Het toestel kost 200 dollar met een tweejarig contract. Of, en wanneer, het toestel in Nederland beschikbaar zal zijn, kan T-Mobile Nederland in een eerste vraag om commentaar niet zeggen. De telefoon is in essentie hetzelfde toestel als de HTC Magic van Vodafone die al in Nederland verkrijgbaar is.

Het grootste verschil tussen de G1 en de myTouch is het ontbreken van een fysiek toetsenbord. Toen de G1 op de markt kwam werd het toetsenbord gezien als de factor die het verschil maakte met de iPhone. T-Mobile blijft Androidtelefoons verkopen met een fysiek toetsenbord, maar de provider denkt met de myTouch een andere doelgroep aan te spreken. "We geven gehoor aan feedback van gebruikers die Android geweldig vinden maar geen sms-fanaten zijn. Ze willen een toestel dat primair gericht is op telefoonfuncties", zegt Josh Lonn, director of product development, tegen de IDG News Service.

Virtueel toetsenbord

De myTouch heeft een 3,2 inch QVGA beeldscherm, en het virtuele toetsenbord kan ook in de landscape-modus worden gebruikt. Verder is het toestel uitgerust met een 3,2 megapixel camera. Net zoals de G1 is bij de myTouch de integratie met Google-applicaties groot. Gebruikers moeten als ze de telefoon in gebruik nemen akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden van Google. De myTouch draait Android 1.5, een versie van het besturingssysteem die al een tijd beschikbaar is voor G1-gebruikers.

Op het nieuwe toestel zal exclusief het programma Sherpa worden geïnstalleerd. Met de applicatie kunnen onder andere banken, restaurants, café's en hotels in de buurt van de gebruiker worden opgezocht. Vanaf 8 juli krijgen Amerikanen de kans om de telefoon te bestellen. Begin augustus ligt de myTouch in de schappen.

5.000 applicaties

De G1 werd in zes maanden 1 miljoen keer verkocht, maakt T-Mobile bekend. Op dit moment zijn er 5.000 applicaties beschikbaar in de Android Store, de gemiddelde Android-gebruiker heeft er veertig gedownload. Tachtig procent van de gebruikers surft dagelijks op het internet.

Ter vergelijking: in het eerste weekend werd de iPhone 1 miljoen keer verkocht. Binnen 9 maanden zijn er 1 miljard iPhone apps gedownload uit de App Store. In april stonden er 35.000 applicaties in de mobiele softwarewinkel.