Chipmaker Intel is verwikkeld in een pr-debacle. Het ontkent dat het zijn steun voor WiMAX schrapt en stelt dat WiMAX voldoende gepromoot is zodat het aparte kantoor daarvoor niet meer nodig is. De daar werkzame mensen zijn elders binnen het bedrijf ingezet, om de technische ontwikkeling van en voor WiMAX bij andere producten te begeleiden, aldus Intel.

Het WiMAX-kantoor, dat volgens Intel bedoeld was als tijdelijke faciliteit, is begin deze maand al opgedoekt. Dat is toen door Taiwanese media anders geïnterpreteerd dan door Amerikaanse. Ook overheidsfunctionarissen, en vervolgens het bedrijfsleven en beursanalisten, hebben de sluiting als negatief ervaren.

Veel geïnvesteerd

De Taiwanese overheid is namelijk één van de grote voorstanders van WiMAX en rolt de draadloze technologie ook actief uit in eigen land. De staatssecretaris van Economische Zaken heeft tegen de Taiwanese ict-nieuwssite Digitimes gezegd dat de reden voor die steun en ingebruikname is dat WiMAX de steun heeft van een groot technologiebedrijf, Intel

.

Het Amerikaanse bedrijf en de Taiwanese regering hebben hiervoor ook een 'memorandum of understanding'. In het kader daarvan hebben overheid en bedrijfsleven van het Aziatische land initiatieven ondernemen om WiMAX tot mainstream-technologie te verheffen.

Daarnaast is veel geld geïnvesteerd in onderzoekscentra en testfaciliteiten. Verder heeft de Taiwanese overheid licenties voor WiMAX-frequenties verkocht om de technologie echt in gebruik te krijgen. Er zijn nu meerdere WiMAX-netwerken in Taiwan. Ook is de draadloze technologie opgenomen in het toekomstplan M-Taiwan om elke burger toegang tot draadloos breedband te geven.

Vergissing

Intel erkent dat het mogelijk een vergissing heeft begaan door de Taiwanese overheid niet in te lichten over de sluiting van het kantoor. De chipmaker heeft een formele verklaring afgegeven dat het toegewijd blijft aan WiMAX.

Daarmee is de kous echter niet af. Afgelopen week is de controverse weer opgelaaid doordat Acer-voorzitter J.T. Wang zijn bezorgdheid heeft geuit over Intels exit uit de WiMAX-markt. Die uitspraken zijn opgetekend door Chinese kranten in Taiwan, meldt de IDG News Service.

Opnieuw ophef

Dat heeft opnieuw geleid tot onrust en ook dalende beurskoersen voor Taiwanese bedrijven in de WiMAX-sector. De minister van Economische Zaken van het land heeft begin deze week een persconferentie belegd om de media gerust te stellen dat de overheid WiMAX blijft steunen en promoten, ondanks "het feit dat Intel de technologie heeft laten vallen".

"Het WiMAX-beleid van Taiwan is het resultaat van zorgvuldige planning door de industrie, overheid en academici, die een blauwdruk hebben gemaakt voor Taiwans WiMAX-ontwikkeling. Het Taiwanese bedrijfsleven en de regering hebben groot vertrouwen in de doorgaande ontwikkeling en promotie van de technologie. De verandering in de interne organisatie of strategie van één bedrijf zal niet het overheidsbeleid veranderen", verklaart de minister.

Op de persconferentie waren diverse staatslieden en vele ict-topmensen aanwezig, allen verontwaardigd. Intel zelf was echter niet op de hoogte en ook niet uitgenodigd. Het bedrijf blijft benadrukken dat het WiMAX helemaal niet de rug toekeert.