Ubuntu heeft opnieuw een grote provider gestrikt die geïnteresseerd lijkt te zijn in het op handen zijnde mobiele besturingssysteem van Canonical. Ook het Amerikaanse Verizon is toegetreden tot de Ubuntu Carrier Advisory Group (CAG), een groep die à lá Androids Open Handset Alliance de mobiele strategie van het mobiele Ubuntu-systeem ontwikkelt.

Geen concrete plannen

Canonical is lang zwijgzaam geweest over mogelijke partners. Voormalig CEO Mark Shuttleworth nodigde aan het begin van het jaar, bij de officiële onthulling van de mobiele versie van de Linux-distro, hardwarefabrikanten en providers uit om mee te doen. Inmiddels hebben telco’s als Deutsche Telekom en SK Telekom zich bij het mobiele Ubuntu aangesloten.

De komst van deze providers betekent overigens nog niet meteen dat er concrete plannen zijn voor een release van Ubuntu-phones. Amerikaanse telco Verzion meldt zelfs aan Ars Technica dat het lidmaatschap niet inhoudt dat de provider besloten heeft om Ubuntu-apparaten op de markt te zetten.

Eerder Ubuntu dan de rest

Het voordeel van lidmaatschap aan de CAG is dat providers daardoor toestellen met Ubuntu eerder op de markt kunnen zetten dan andere telecombedrijven. Ubuntu is voornemens van start te gaan met twee launch-partners die toestellen met Ubuntu zullen uitbrengen voor hun klanten.

Ze hebben dan een voorsprong van een half jaar op telco’s die niet van tevoren aan de slag kunnen met Ubuntu-apparaten. Dat is ook meteen de uitdaging voor Canonical: een gebrek aan leden zorgt voor een trage uitrol. Nog de hele maand zoekt Ubuntu telco’s die interesse tonen en aan het eind van de maand sluit de aanmeldingsronde, zodat “we onze aandacht kunnen richten op de eisen van de vooruitziende providers met ervaring in de overgang naar en introductie van platforms.”

Stil over fabrikanten

De Ubuntu-producent heeft nog altijd niets losgelaten over OEM’s, maar denkt nog steeds in het eerste kwartaal van volgend jaar apparaten te kunnen uitbrengen. Tot nu toe draait de mobiele versie van Ubuntu op andere toestellen, bijvoorbeeld als ROM op de Galaxy Nexus van Samsung.