De afdeling mededinging van de Europese Commissie verzamelt informatie voor een mogelijk antitrustonderzoek naar Apple, meldt de New York Times. De iPhone is zo gewild bij consumenten dat Apple een zeer sterke machtspositie heeft opgebouwd ten opzichte van de mobiele providers. Als die de iPhone willen voeren moeten ze voldoen aan dusdanig uitgebreide en strenge eisen van Apple, dat het op de markt zetten van andere toestellen hieronder zou lijden.

Harde eisen

Zo stelt Apple quota vast van het aantal iPhones dat operators binnen een aantal jaar moeten verkopen. Halen ze het quotum niet, dan moeten ze toch voor de onverkochte iPhones betalen. Ook bepaalt Apple de prijs die klanten uiteindelijk moeten betalen voor de populaire smartphone.

Operators zitten hierdoor zo klem, dat ze minder budget overhouden om andere toestellen in te kopen en aan de man te brengen, zo luiden de klachten. De Europese Commissie bevestigt het vooronderzoek, maar benadrukt dat het nog er geen formeel antitrustonderzoek is gestart. Ook zijn de klachten tot nu toe informeel. Operators zijn als de dood om publiekelijk Apple af te vallen.

Geen iPhone-dwang

De vraag is hoeveel hout de klachten snijden. De operators worden immers niet gedwongen om de iPhone te voeren, in elk geval niet door Apple. Maar door de populariteit van de smartphone moeten providers wel mee, is de redenering, en dan zitten ze vervolgens vast aan het prestatiecontract van Apple. Ook is het marktaandeel van de iPhone de laatste tijd alleen maar gedaald, waardoor de druk op de operators minder is. Daarnaast blijkt dat dergelijke contracten niet uniek zijn. Een voormalige manager van Nokia stelt onomwonden tegenover de New York Times dat de Finse mobielmaker voorheen vergelijkbare druk uitoefende op mobiele operators.