Een frequentieblok dat bij de veiling van mobiele frequenties van het radiospectrum gereserveerd zou zijn voor nieuwkomers op de mobiele markt komt toch vrij. De reden dat elke marktpartij - ook gevestigde aanbieders - erop kan bieden, is dat er niet op het blok is ingeschreven door de bedoelde nieuwkomers. De Tweede Kamer is erop tegen dat een blok dat is bedoeld voor nieuwe spelers naar een gevestigde aanbieder zoals KPN, T-Mobile of Vodafone gaat.

1 kavel blijft over

In totaal worden 42 kavels aangeboden tijdens de frequentieveiling die op 31 oktober van start gaat. Drie kavels van 5 Megahertz waren bedoeld voor nieuwe toetreders op de mobiele markt. Zij mogen elk op maximaal twee blokken inschrijven. In theorie kunnen meerdere nieuwkomers zich op dezelfde blokken inschrijven, waardoor één kavel overblijft.

Op een van de drie gereserveerde blokken is echter niet ingeschreven. Dat betekent dat iedereen zich op het kavel kan inschrijven. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat op deze manier nieuwe providers weinig kansen krijgen. Tijdens een veiling heeft zo'n kleine partij namelijk een ongelijke kans in vergelijking met een grote speler.

Niet volgens afspraak

Een Kamermeerderheid nam in juli een motie aan om te voorkomen dat het derde kavel bij een gevestigde operator als KPN, T-Mobile of Vodafone terechtkomt. Minister Verhagen heeft deze motie naast zich neergelegd en gaat onverwijld verder met de veiling.

PvdA'er Martijn van Dam vindt dat als het derde kavel nu toch in handen komt van een bestaande operator, het Agentschap Telecom zich niet houdt aan de afspraak. Het Agentschap organiseert de veiling. “Dat kan echt niet", zegt Van Dam tegen Webwereld. “De afspraak was dat we drie blokken voor nieuwkomers zouden reserveren. Als een blok vrijkomt, moeten zij een tweede kans krijgen om daarop te bieden."

Tweede biedingsronde

De PVV, PvdA, SP, GroenLinks en PvdD hebben eerder aangegeven dat er een nieuwe ronde moet komen voor nieuwkomers als er kavels vrijkomen die oorspronkelijk voor nieuwkomers zijn bedoeld. De Kamerleden waren toen al bang dat bijvoorbeeld meerdere aspirant-providers zich zouden inschrijven op bijvoorbeeld twee kavels in de 800 MHz-band en niemand op het beschikbare blok in de 900 MHz-band.

Minister Verhagen is tegen zo'n nieuwe ronde, omdat die de veiling nog verder vertraagd. Oorspronkelijk was de veiling al gepland voor eerder dit jaar, maar dat bleek niet haalbaar vanwege politiek touwtrekken over de precieze voorwaarden.