De vier grote telecomaanbieders van Nederland hebben na overleg met het ministerie van Economische Zaken afspraken gemaakt over het beter voorlichten van klanten. Deze nieuwe transparantie geldt voor dataverbruik én voor snelheden van mobiel internet.

Waarschuwing via sms

Alle klanten die na 1 januari 2013 een abonnement afsluiten of vernieuwen, ontvangen een waarschuwingsbericht als zij de grens van hun databundel dreigen te bereiken. Die waarschuwing komt dus vóórdat de databundel daadwerkelijk is verbruikt. Dit moet hoge rekeningen voorkomen, laat het ministerie vandaag weten in een nieuwsbericht.

In de afspraken tussen EZ en de operators staat vastgelegd dat bij abonnementen met een databundel ten minste één keer tijdig wordt geïnformeerd voordat die bundel is verbruikt. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een waarschuwings-sms. Klanten zonder databundel krijgen bericht wanneer een vantevoren afgesproken bedrag of datavolume wordt overschreden.

Per 1 oktober van dit jaar krijgen klanten ook standaard voorlichting welk data-abonnement of bundel het beste passend is. De exacte vorm daarvan is onbekend, maar er zal worden gelet op het recente gebruik van mobiele data door de consument. Al deze nieuwe richtlijnen zijn een nieuw beleid waarin de operators en EZ streven naar meer transparantie bij mobiel internetten.

'Indicatieve' snelheden

Hiermee neemt Nederland ook alvast een voorsprong op het gebied van internetsnelheden. Vanaf januari treedt voor die factor eveneens een gedragscode in werking, waarbij providers een realistischer beeld van de feitelijke internetsnelheden beloven. Van Eurocommissaris Neelie Kroes is bekend, dat zij al langer bezig is dergelijke plannen op Europees niveau in te voeren.

Dat het in de praktijk moeilijk blijkt om exacte internetsnelheden bij te houden, lijkt inmiddels ook doorgedrongen. Daarom hebben de telco's voorgesteld aan minister Verhagen om met indicatieve snelheden te komen. Een voorbeeld dat nu gegeven wordt in een begeleidende brief aan de Tweede Kamer luidt: 'U kunt op uw adres een snelheid tussen de 20 en 30 MB verwachten'.

Over een jaar evalueren

Overigens gaf Vodafone ruim een maand geleden al aan met eerlijke internetsnelheden te gaan adverteren. Dit blijkt een pr-voorschot te zijn op het nu gesloten akkoord met EZ, waarvoor de gezamenlijke gesprekken al langer liepen. De minister schrijft in zijn Kamerbrief dat de marktpartijen hiermee goede afspraken hebben gemaakt. Na een jaar wordt er geëvalueerd en zal de Tweede Kamer geïnformeerd worden over de resultaten van deze transparantiemaatregelen.