Tele2 gaat zijn LTE-antennes plaatsen op bestaande sites van T-Mobile, zodat het sneller en goedkoper zijn nieuwe mobiele netwerk kan uitrollen. Dat zijn beide partijen overeengekomen. Bovendien heeft Tele2 zijn contract als virtuele operator (MVNO) op het netwerk van T-Mobile met vijf jaar verlengd.

Veel efficiënter

Het delen van faciliteiten als opstelpunten en antennecontructies zorgt voor ‘aanzienlijke’ kostenbesparingen in uitrol en onderhoud van het netwerk voor beide bedrijven, melden ze. De LTE-netwerken van Tele2 en T-Mobile blijven verder gescheiden. Tele2 bouwt een LTE-netwerk op de 800 en 2600 MHz-banden, T-Mobile gaat vooral voor de 1800 Mhz-band.

Tele2 was tot 2009 MVNO op het netwerk van KPN, maar switchte toen naar T-Mobile en blijft dat in elk geval de komende vijf jaar nog. “De verlenging van dit contract zorgt ervoor dat alle Tele2-klanten ook de komende vijf jaar kunnen blijven bellen en internetten via 2G en 3G verbindingen. Zodra Tele2 haar eigen 4G-netwerk voltooit, zal 2G en 3G als terugvalmogelijkheid dienst doen, zodat klanten altijd verzekerd zijn van een goede verbinding”, melden de telco’s in een verklaring.

Voice over LTE maakt 2G/3G overbodig

Het doel is dat uiteindelijk alle klanten over zullen gaan naar het eigen 4G-netwerk van Tele2, legt de woordvoerder uit. “Wij zullen onze klanten op den duur ook VoLTE (Voice over LTE) aanbieden. Tot dat moment kunnen onze klanten gebruik blijven maken van het 2 en 3G signaal via het T-Mobile netwerk.”