Tele2 heeft de eerste aanzet gegeven voor zijn 4G-netwerk met LTE-techniek, die veel hogere snelheden mogelijk maakt dan de huidige 3G-netwerken. Een datapakketje heeft volgens de provider via 4G nu zes keer minder tijd nodig om binnen het netwerk van A naar B te komen, wat handig is bij videobellen en online gamen. Oftewel de latency is heel laag.

Niet landelijk

Tele2 verkreeg de 4G-frequenties in de 2,6GHz-band in april bij de veiling georganiseerd door het Ministerie van Economische Zaken. Naast de huidige drie operators KPN, Vodafone en T-Mobile bemachtigden toen ook Ziggo/UPC en Tele2 spectrum voor een zacht prijsje.

Voor een landelijk netwerk zijn de geveilde frequenties nog onvoldoende. "Met deze frequenties is geen kosteneffici├źnt landelijk netwerk te bouwen. Vanwege het kleine bereik van de hoge frequenties zijn te veel zendmasten nodig", aldus Tele2-woordvoerder Remco Meerstra.

Snel duidelijkheid over frequenties

Veilingen voor lagere frequentiebanden, zoals 800MHz en 900MHz, zijn nodig om landelijke 4G-netwerken aantrekkelijk te maken voor aanbieders. Maar die veilingen laten in Nederland nog lang op zich wachten.

"Het Ministerie van EZ schrijft nu een visiedocument over die frequenties, maar wij vinden dat er sneller duidelijkheid over die veilingen moet komen. In landen om ons heen is dat voor die frequentiebanden allang geregeld. Wij hebben die zekerheid nodig omdat we anders niet nu kunnen investeren in 4G", aldus Meerstra.

Tele2 biedt al jarenlang mobiel diensten aan, maar dan als virtuele operator. Eertse op het netwerk van KPN, later T-Mobile. In thuisland Zweden is Tele2 heeft wel altijd een eigen netwerk gehad en doet het inmiddels ook proeven met 4G.

4G in steden

Over de voorwaarden van de vorige frequentieveiling was Tele2 volgens hem 'erg tevreden'. Het bedrijf zal de 2,6GHz-frequenties wel inzetten voor 4G-aanbod met hoge snelheden in stedelijke gebieden. Volgens de wettelijke uitrolverplichting moet de nieuwe operator binnen twee jaar een 4G-netwerk in een gebied van 80 vierkante kilometer aanbieden.