De mobiele versie van Linux-distro Ubuntu komt standaard met een terminal-app, waarmee gebruikers opdrachten kunnen invoeren in een commandline. Dat meldt Ars Technica op basis van een recente wikipagina van Ubuntu. De terminal integreert met de Unix-tools in BusyBox. Dit is een tool die ook populair is bij gebruikers van geroote Androids.

Ontwikkelaars plaatsen op de Ubunti-wiki hun ideeën voor kernapplicaties van het nieuwe besturingssysteem. Behalve bekende kernonderdelen als de agenda, een weer-app en e-mailapplicatie, moet Ubuntu ook standaard met een RSS-lezer, bestandsbeheerder en terminal komen.

Terminal op virtueel toetsenbord

In de wikipagina over de terminal worden een paar functionele basiseisen uiteengezet. Zo moet de terminal te emuleren zijn in een app-venster, BusyBox worden geïntegreerd en knoppen die ontbreken op een virtueel toetsenbord moeten ook zijn ondersteund. Zo is het een voorwaarde dat een Ubuntu-gebruiker op de smartphone net zo goed gebruik moeten kunnen maken van CTRL, die op de meeste virtuele toetsenborden ontbreekt.

Er wordt onder meer nagedacht over hoe touch kan bijdragen tot een soepele beheersing van teminalopdrachten. Op de pagina staat een aantal ontwerpen van Canonical die weergeven hoe de app eruit moet zien. Ontwikkelaars voegen daaraan ideeën toe, zoals het creëren van een pipe-toets en een slimme navigatieoptie voor recent ingevoerde opdrachten.