Als morgen de iPhone 3G beschikbaar komt dan zullen de zakelijke mogelijkheden er snel voor zorgen dat het hebbeding ook in het bedrijfsleven zijn intrede zal doen. Voor de beheerder zal dit vooral een alternatief voor de BlackBerry zijn dat met minder servers is te beheren.

VPN naar het bedrijfsnetwerk

Omdat de iPhone ondersteuning heeft voor Cisco's IPSec VPN is het eenvoudig toegang te geven tot het netwerk. Hiervoor moet wel een Configuration Profile geïnstalleerd worden, maar Apple blijkt de voorbereidingen daarvoor al in de software te hebben zitten. Daardoor is het instellen van het toestel voor het bedrijf niet veel meer dan het klikken op een link, waarna de instellingen op het toestel worden geladen.

De gebruiker kan zich vervolgens aanmelden op het netwerk met het gebruikelijke gebruikersnaam en wachtwoord of meerfactor authenticatie zoals bijvoorbeeld RSA-tokens. Dat werkt in de praktijk inderdaad probleemloos. Omdat de VPN-standaard IPSec is, werkt de dienst ook met niet-Cisco services maar dan is het voor de beheerder wat meer werk om de instellingen goed te krijgen.

Microsoft Exchange

Een van de opvallendste mogelijkheden is het aansluiten op Microsoft Exchange Server 2003 en 2007. Na in het invoeren van de logingegevens worden de mogelijkheden van ActiveSync gebruikt, waardoor het toestel opeens over push-e-mail beschikt. Wie ervoor kiest push-e-mail aan te zetten, zal ook de contacten en de afspraken synchroniseren. Daarbij wordt wel een eventueel aanwezige contactenlijst en de agenda vervangen.

Voor de test werken we met drie Exchange-servers. Een zelf opgetuigde en twee gehoste Exchange-oplossingen. In alle gevallen blijkt een e-mail vijf seconden na het versturen op het toestel aan te komen. Als we vervolgens een lijst met 750 contacten in een mail versturen, importeert de iPhone die goed en binnen 30 seconden is de lijst ook in de webmail terug te zien. Verwijderen van afspraken of contacten via de webmail, leidt ook tot verwijdering van de gegevens van het toestel.

Ook ondersteunt het toestel correct de mogelijkheid tot ‘remote whipe’, waarmee alle Exchange-gerelateerde gegevens van het toestel worden verwijderd. Dat is handig voor een toestel dat is verloren of gestolen of aan een boze ex-werknemer toebehoort. Die verwijdering gaat zo goed dat ook de instellingen van T-Mobile zijn verwijderd. Hierdoor is het lastig te achterhalen aan wie het apparaat toebehoort. Er zal heel wat forensische kennis nodig zijn om een dergelijke schoonveegactie ongedaan te maken.

Niet alleen goud

Wat ontbreekt aan het toestel is de mogelijkheid om op afstand een computer over te nemen met bijvoorbeeld VNC. Nou is het toestel daar niet helemaal voor gemaakt, maar zoiets zou wel een zinvolle toevoeging zijn om snel de status van een proces te bekijken. Er is een goede kans dat dergelijke software op termijn in de online winkel, de App Store, komt. Die winkel was voor de test nog niet beschikbaar, maar is volgens Apple gevuld met software waarbij het bedrijf ‘kwaadaardige programmatuur’ zal weigeren.

Toch is het goed voor te stellen dat beheerder niet willen dat gebruikers applicaties toevoegen en dus heeft Apple de mogelijkheid ingebouwd om het installeren van applicaties, aankopen via de iTunes Music Store, gebruik van de webbrowser of seksueel getinte content af te luisteren. Dit is te beveiligen met een pincode. Tijdens de test bleek de functionaliteit helemaal niet te werken. Apple zegt in een reactie dat getest is met een preview-versie en dat de fout mogelijk in de definitieve versie verholpen is.

Net als met veel andere mobiele devices blijft de vraag in hoeverre er actief door Apple aan het updaten van het toestel wordt gewerkt. Zo zouden er volgens experts nog wel lekken uit Mac OS X aanwezig zijn. Voordeel is wel dat het toestel niet door de provider wordt aangepast met eigen software en Apple de controle stevig in handen houdt, zodat er geen onnodige vertraging komt als er wel updates beschikbaar komen.

De mogelijkheden om altijd online te zijn met Wi-Fi en mobiel internet vragen wel de nodige stroom en bij intensief gebruik is de batterij toch binnen een uur of drie wel leeg. Wie er langer mee wil doen zal regelmatig moeten bijladen of met beleid beslissen welke diensten wel of niet worden aangezet.

Conclusie

De iPhone zal ongetwijfeld een hebbeding voor veel mensen zijn en voor de beheerder is het een mooie kans iets toe te voegen aan de mogelijkheden die het bedrijf biedt. De aanslag op de bestaande infrastructuur is minimaal, omdat zowel Exchange en VPN-functionaliteit al worden aangeboden. In tegenstelling tot de BlackBerry hoeven er voor de iPhone geen extra servers te worden geïnstalleerd. Het enige verschil is dat de beheerder wel iTunes 7.7 in het bedrijf moet toelaten.

In dit Word-document treft u een overzicht aan van de abonnementen. Klik hier voor het PDF-document.

Bron: Techworld