Het bedrijf waarschuwt aandeelhouders dat de verwachte omzet en winst over 2008 verder kunnen tegenvallen. TomTom schroefde in oktober al de verwachtingen al terug naar een jaaromzet van rond de 1,8 miljard euro, maar corrigeert dit nu opnieuw naar beneden tot 1,67 miljard voor het afgelopen jaar. Er is sprake van verminderde vraag naar TomToms is de belangrijke markten van Europa en de VS.

De brutowinstmarge valt waarschijnlijk eveneens lager uit dan eerder werd voorspeld: tussen de 19 en de 20 procent, waar eerder nog tussen de 20 en de 24 procent werd gehoopt.

TeleAtlas minder waard

Daarnaast meldt TomTom dat TeleAtlas, de digitale kaartenmaker die het vorig jaar met de zegen van Kroes overnam, minder waard blijkt door een 'veranderde macro-economische omgeving'. Hoe hoog de afschrijving op TeleAtlas zal uitvallen wordt nog onderzocht.

Op 24 februari maakt het concern de definitieve jaarcijfers bekend. Ondanks de waarschuwing steeg het aandeel TomTom op de Amsterdamse beurs dinsdagochtend met bijna vijf procent.