Daarnaast zijn er ook uitvoeringen van de TomTom-app voor Nieuw-Zeeland en Australië. De Nederlandse leverancier van navigatiesystemen rekent een topprijs voor zijn route-app. De uitvoering voor West-Europa kost maar liefst 100 euro. De app met alleen de Benelux kost 70 euro. Australië is het goedkoopste met 63 euro. Dat is dan nog wel zonder de benodigde carkit, die TomTom speciaal voor de iPhone maakt. Het is nog onbekend wat die voorruitbevestiging met oplader kost.

Eigen hardware eerst?

De TomTom-app lijkt dan ook vooral interessant voor gadgetliefhebbers die toch al een iPhone hebben maar helemaal geen routenavigatiesysteem. Het goedkoopste nieuwe TomTom-model kost namelijk 160 euro en heeft dan de Benelux in kaart.

Voorgaande modellen, laat staan apparaten van b-merken, zijn voor veel minder te verkrijgen. De Nederlandse fabrikant wil natuurlijk de verkoop van de eigen apparaten niet ondermijnen. TomTom heeft de iPhone in juni vorig jaar al gekeurd en goedbevonden.

iPhone-integratie

De iPhone-app biedt wel enkele handige functies, die reguliere navigatiesystemen niet altijd bieden. Zo berekent de app de reistijd op basis van de daadwerkelijke tijden van andere TomTom-gebruikers.

Verder haakt de software in op het adresboek van de Apple-smartphone om de routes naar vrienden en familie te berekenen. Het is dus niet nodig een apart adresboek in het routesysteem bij te houden.

iPod en Windows Mobile volgen

TomTom werkt nog aan een uitvoering voor de eerste generatie iPhone en de iPod Touch. Daarbij is dan wel de TomTom-carkit nodig; die namelijk een eigen gps-ontvanger heeft. Volgens de fabrikant is die ook aan te raden voor de iPhone 3G en 3G S, doordat de carkit nauwkeuriger is dan de ingebouwde gps-ontvanger van de Apple-smartphones. De carkit geeft dat signaal dan door aan de TomTom-app. De prijs en geplande lanceringsdatum van de app voor de 3G-loze iPhone en iPod Touch zijn nog onbekend.

De website van TomTom is nog niet bijgewerkt om de in juni dit jaar aangekondigde iPhone-app te tonen in het overzicht voor mobiel/PDA. Daar prijkt nu alleen de pc-software voor Windows-smartphones en de "binnenkort verkrijgbare" downloadbare software voor telefoons met Windows.

Update:

De carkit van TomTom, met stroomaansluiting en betere gps-ontvangst, is al her en der opgedoken op internet. NaviGadget heeft het gespot bij de Britse winkel Handtec, voor 113,85 pond inclusief btw (ongeveer 132 euro). In tegenstelling tot wat die gadgetsite meldt, is dit zonder de iPhone-app. "No Software is included - The TomTom Navigation software will only be available from Itunes app store", meldt de Handtec-site.

TomTom op de iPhone, met de bijbehorende carkit: