Het Amsterdamse TomTom beschuldigt Microsoft van inbreuk op vier patenten in de kaartensoftware van Microsoft, Streets & Trips geheten. Die software draait op een pc of laptop, eventueel in combinatie met een aangesloten gps-ontvanger.

TomTom eist in de aanklacht (pdf) een verbod op de Streets & Trips-software en driedubbele schadevergoeding omdat Microsoft opzettelijk inbreuk op de patenten zou hebben gemaakt.

Geen aanval op Linux

Enkele weken geleden klaagde Microsoft TomTom aan wegens patentinbreuk. Een jaar vruchteloos onderhandelen over een licentiedeal escaleerde in een rechtszaak, omdat TomTom drie patenten van Microsoft zou schenden met zijn OS voor navigatiesystemen.

Die zaak is extra pikant omdat het draait om een implementatie van de Linux-kernel in TomTom's besturingssysteem. Microsoft claimt al jaren dat Linux tientallen, zo niet honderden patenten van het softwarebedrijf schendt, maar was nog nooit tot concrete juridische actie overgegaan.

Tegenover de IDG Nieuwsdienst bezweert Microsoft echter dat het concern niet de aanval inzet op Linux als zodanig, maar alleen op de specifieke uitvoering die TomTom gebruikt.

Hanengevecht

Weblog Groklaw verheugt zich al op het juridische vuurwerk. "Dit betekent dat TomTom wil vechten en hard vechten. Microsoft doet dat ook altijd. Dus het zal een echt hanengevecht worden."