Dat werd bekend op Apple's World Wide Developers Conference (WWDC), waar CTO en medeoprichter van TomTom Peter-Frans Pauwels een presentatie van de software gaf.

In de nieuwe firmware van de iPhone (3.0), die op 17 juni beschikbaar is, zit 'turn-by-turn'-navigatie en 'text to speech'. Dat maakt de iPhone 3G en de 3GS geschikt om als navigate-apparaat te dienen. De oude iPhone (2G) heeft geen gps en is niet geschikt voor de TomTom-software.

Carkit

TomTom ontwikkelde speciaal voor de iPhone een carkit, zodat automobilisten de smartphone rechtop of dwars op hun dashboard of voorruit kunnen zetten. De carkit maakt ook handsfree bellen mogelijk en dient als oplader.

TomTom zal de iPhone-software deze zomer in de iPhone App Store gaan verkopen, zo maakt Pauwels bekend op de WWDC. Prijs is nog onbekend. Ook de carkit moet deze zomer beschikbaar komen. Gadgetblog Gizmodo heeft hier screenshots van de presentatie van TomTom.

Nüvifone

Concurrent Garmin werkt samen met Asus aan een eigen smartphone met navigatiemogelijkheden, de nuvifone. De lancering ervan is al enige malen uitgesteld. Verwachte release is nu het eerste kwartaal van 2010.