TomTom heeft tests uitgevoerd op de iPhone en is tevreden met het resultaat: "We hebben het geprobeerd, en het werkte," aldus woordvoerster Annette Hendrickx.

TomTom heeft nu de ambitie om de hofleverancier van navigatiesoftware voor de nieuwe iPhone te worden, die gisteren door Apple is onthuld. "Er is interesse om met Apple samen te werken," laat Hendrickx aan Webwereld weten.

Wat nog onduidelijk blijft, is of de Amsterdamse navigator daadwerkelijk een nieuwe iPhone in handen heeft gehad, of dat het zijn Navigator 6 pakket op een ouderwetse iPhone heeft getest. Het vorige model heeft namelijk geen GPS-functionaliteit. TomTom kon nog niet tegenover Webwereld bevestigen dat het een nieuwe iPhone 3G heeft getest.

Extra inkomsten

De demonstratie van Steve Jobs gisteren was hoe dan ook een opsteker voor TomTom. Jobs demonstreerde hoe de nieuwe GPS-functie werkte met Google Maps. Die kaarten worden mede geleverd door het bedrijf TeleAtlas, dat recent is overgenomen door TomTom.

Het bedrijf ziet de toekomst in ieder geval zonnig in: "We vinden het sowieso interessant dat Apple de navigatiemarkt gaat betreden. Op mobiel gebied ligt er nog een grote markt open," aldus Hendrickx. "Dat is iets om in de gaten te houden."

Garmin Nüvifone

Concurrent Garmin zal de ambities van TomTom en Apple nauwgezet in de gaten houden. Het bedrijf heeft eerder dit jaar zijn Nüvifone onthuld, een combinatie van navigatieapparaat en smartphone.