Vaporware is - net als eindejaarslijstjes - iets waar we mee (moeten) leren leven, vooral in de tech-sector. Ambitieuze leveranciers die een veel te optimistische timing voor ontwikkeling en verkrijgbaarheid geven, of vals-concurrerende bedrijven die hun concurrenten ondermijnen met ‘paper launches’; productaankondigingen ver voordat het ontwikkelwerk gedaan is. En van alles daar tussenin.

Witte iPhone 4

De witte iPhone 4 zou eigenlijk tegelijk met de zwarte uitkomen, maar dat is om geheime redenen niet gebeurd. Er zou sprake zijn van productieproblemen, maar wat die dan precies zijn, blijft in nevelen gehuld.

Een tintverschil met de home-knop zou de perfectie van het toestel aantasten, luidt het ene gerucht. Een andere interessante theorie is dat de witte laag onder de glazen buitenkant voor onwenselijke lichtreflecties zorgt voor de camera van de iPhone 4. De witte Apple-smartphone is nog altijd niet waargenomen.

De populaire smartphone van Apple is begin juni 2010 gelanceerd door ceo Steve Jobs. Er was toen nog sprake van dat het apparaat, in zwarte of witte uitvoering, vanaf eind juni te bestellen zou zijn. Een dag voor de beschikbaarheid, eigenlijk dus: bestelbaarheid, meldde Apple dat de witte iPhone 4 pas in de tweede helft van juli zou uitkomen.

Sinds eind juli is de iPhone 4 te bestellen in Nederland, maar dat dan alleen in het zwart. Apple stelde toen dat de witte variant eind 2010 zou verschijnen. Sindsdien geen woord meer over het mythische witte exemplaar. Dus geen witte Kerst wat de iPhone 4 betreft.

ChromeOS

Anderhalf jaar geleden al met veel fanfare aangekondigd, is het nu nog steeds niet verschenen. We hebben het over Google's andere mobiele besturingssysteem; niet Android voor smartphones (en eventueel tablets), maar ChromeOS voor netbooks, laptops (en eventueel tablets). Het cloud-besturingssysteem, dat veilig en onderhoudsvrij is voor de eindgebruiker want Google is de beheerder.

Ja, Chrome OS is begin december 2010 gelanceerd, maar het is nog niet af en niet beschikbaar. Ja, er loopt nu een testprogramma, maar dat is dus met een bèta van ChromeOS. Ja, die bèta draait op de Cr-48 notebook, maar dat is een apparaat dat niet te koop zal zijn. En het is hoe dan ook bestemd voor een beperkte groep door Google geselecteerde testers.

Dat is dus geen productlancering, maar een bètafase vóór de komst van het product. Zulke dingen doet Microsoft ook geregeld; een besturingssysteem op papier lanceren om het pas later echt beschikbaar te hebben. Of een bèta van een volgende browserversie met veel tamtam lanceren, en er klanten naar te verwijzen bij een groot beveiligingslek in voorgaande versies.

En wanneer komt ChromeOS dan? Google zelf spreekt enthousiast over notebooks van partners als Acer en Samsung die in de eerste helft van komend jaar in de winkels zullen liggen. Dat komt dus neer op medio 2011. Of dat dan ook in Nederland is, is nog afwachten. Microsoft heeft dus nog even voordat de bokswedstrijd begint.

ODF-support

Het open bestandsformaat ODF (Open Document Format) heeft zelfs volgens tegenstander Microsoft de standaardenstrijd gewonnen. Dat heeft het bedrijf al in juni 2008 toegegeven. Toch is goede ondersteuning voor dat open bestandsformaat geen gegeven. Ook nu, eind 2010, nog altijd niet.

Office-maker Microsoft wordt door critici beschuldigd van gebrekkige ODF-support in zijn marktdominante kantoorpakket. Een set applicaties die voor veel gebruikers, thuis en in bedrijf, nog altijd onmisbaar is. Maar de tekortschietende - of: afwijkende - ODF-ondersteuning is niet eens ten gunste van wel goede support voor ODF-tegenhanger OOXML, dat oorspronkelijk door Microsoft zelf is ontwikkeld. Ook dat concurrerende open bestandsformaat is een ondergeschoven kindje, in Office-versies 2007 en 2010.

En op het tweede desktopplatform na Windows, Mac OS X dus, ontbreekt ODF-ondersteuning geheel in de grote kantoorpakketten. Het gloednieuwe Microsoft Office 2011 for Mac heeft het niet, net zomin als Apple’s eigen iWork. Ook is er geen ODF plug-in verkrijgbaar van Oracle, die daar voor Windows sinds april dit jaar geld voor vraagt.

Natuurlijk zijn er nog alternatieven: zoals OpenOffice, van Oracle, en afgeleiden zoals LibreOffice. Bij afgeleiden door bekende leveranciers als IBM schort er echter ook nog wel wat aan de ODF-support. Correctie: wordt er nog hard aan gewerkt. Ook anno 2010 nog.

Daarnaast is er nog het alternatief, ook voor de Mac, dat een Webwereld-lezer aandraagt: de open source ‘document processor’ Lyx. Die volgens de tipgever wel goede ODF-ondersteuning biedt, en draait op zowel Windows en Mac OS X als op Linux, Unix en OS/2. Mocht de Europese Commissie ooit Microsoft dwingen tot een Office-keuzescherm dan zal Lyx vast in het rijtje opduiken, in het rechterblok.

iPad-killers

Waar zijn ze, de tablets die alle tekortkomingen van Apple’s veelverkochte iPad niet hebben? Die alles en meer bieden wat de iPad biedt? Zoals ondersteuning voor Adobe Flash, en usb-poorten, en geen afgedwongen app store, en zelfs compatibiliteit met bestaande Windows-applicaties? De iPad-killers zijn nog altijd in aantocht, komen binnenkort uit, enzovoorts.

Zoals de HP Slate, een tablet die in januari dit jaar al trots is gepresenteerd door Microsoft-ceo Steve Ballmer. Die Windows 7-tablet van een grote fabrikant is dus onthuld vóór de iPad. En was al in 2008 af, zegt HP. Alleen is de Slate tot op heden nog altijd niet breed verkrijgbaar.

De HP-tablet leek tussendoor zelfs geschrapt, tenminste in de uitvoering die de huidige versie van Microsofts pc-besturingssysteem draait. Want er komt een HP-tablet met webOS van het overgenomen Palm. Binnenkort. Net zoals er trouwens meerdere Windows-tablets komen. Binnenkort.

Maar HP is niet de enige pc-producent die kwakkelt met tablets, terwijl die al wel beloofd zijn. Zo heeft Dell zijn Android-tablet na lang uitstel uitgebracht, en die voorzien van een toen al antieke versie van dat Google-smartphonebesturingssysteem. Tot op heden niet bepaald een iPad-killer. En waar zijn de tablets van andere grote fabrikanten, zoals Acer, Asus, enzovoorts? In aantocht.

Samsung heeft op nog voor het eind van 2010 zijn Android-tablet nog wel uitgebracht, maar zit qua prijs nog boven de iPad. Net zoals het alternatief van Nederlandse bodem, waarvan de toekomst onzeker is. Terwijl de populaire Apple-tablet vóór de lancering, net erna en ook nu nog door sommigen als te duur wordt beschouwd.

Combo: Firefox 4 en IE9

Ook in 2010 zijn de grote nieuwe versies van de twee meestgebruikte webbrowser ter wereld, Firefox en Internet Explorer (IE), niet uitgekomen. Terwijl dat voor Firefox 4 eerst wel de bedoeling was. IE-maker Microsoft is nog wel zo slim geweest om geen streefdatum te noemen voor IE9.

Al zo'n driekwart jaar in de maak is de volgende grote nieuwe versie van Firefox nog altijd niet af. Het streven was nog wel om Firefox 4 voor het einde van het jaar uit te brengen. Dat was in mei 2010 al openlijk gesteld door de Mozilla Foundation. Die open source-stichting heeft de aankomende nieuwe versie toen ook al aangeprezen om zijn snelheid en privacybeschermende tools. En doet dat op de valreep van 2010 nog steeds.

Eind oktober zagen de Firefox-makers aankomen dat versie 4 nog lang niet af was, dus werd het uitstel aangekondigd. Kan gebeuren. Zeker als je al vertraging hebt opgelopen met de vorige versie, eveneens zo rond de Kerstdagen.

Alleen is dat uitstel wel erg in het licht van de nieuwe browseroorlog, de derde ronde eigenlijk in de strijd om het web. Een concurrentieslag waarbij concurrent Google zelfs om de zes weken een nieuwe versie van Chrome uitbrengt.

Gelukkig loopt Mozilla qua ontwikkelsnelheid nog flink voor op reus Microsoft. Die is al veel langer bezig met de volgende grote versie van zijn webbrowser. Niet alleen dat, maar Microsoft slaat ook al sinds november 2009 de trom over hoe goed IE9 wel niet zal zijn. Zodra het af is.

De release van de alpha-versie is door de maker zelfs bijna gebracht als een productlancering, compleet met perspresentatie aan internationaal ingevlogen journalisten, landelijke conference calls, lovende persberichten, enzovoorts. Inmiddels is er een bèta-versie, en speciaal voor developers een ‘platform preview’ (dus een soort nieuwere bèta). Maar nog geen definitieve versie.