Het Britse Symbian, voor bijna de helft eigendom van Nokia, is marktleider in de markt voor mobiele besturingssystemen, gevolgd door Microsofts Windows Mobile.

Daar kan verandering in komen als het de ideëen van Google volgens plan verlopen. De zoekgigant onthulde vorige maand een op Linux open source platform voor de mobiele telefoon. Daarmee moet internet op telefoons net zo soepel gaan lopen als op computers.

"Ik ben er niet persoonlijk bij betrokken geweest, maar het lijkt er sterk op dat 2008 het jaar kan zijn dat er – dankzij Google – meer telefoons beschikbaar komen die Linux draaien," vertelde Torvalds, de bedenker van het Linux besturingssysteem aan Reuters.

Android

Google werkt met Motorola (een van de eerste die met Linux-telefoons kwamen in China en de VS) en enkele andere grote telecomspelers in het veld, waaronder T-Mobile en chipontwikkelaar Qualcomm, aan 'Android', een open-software platform voor mobiele telefoons. Telefoonproducenten die met Google in zee zijn gegaan zullen naar verwachting volgend jaar de eerste modellen op de markt brengen.

Nu nog weinig Linux telefoons

Linux telefoons beperken zich volgens Torvalds nog vooral tot smartphones, en dat segment is nog niet tot het grote publiek doorgedrongen. De grote volumes zitten echter het segment met betaalbare telefoontjes.

Maar de smartphone is nu echter bezig met een sterke opkomst. "Eigenlijk is Linux ook veel logischer op een smartphone dan op een simpeler product", aldus Torvalds.

Bron: Peter van der Ploeg, WebWereld Bron: Techworld