De hoofdfase van de 2,6 GHz-veiling is ten einde en het Agentschap Telecom heeft de uitslag openbaar gemaakt. Nu is bekend gemaakt welke vijf partijen meedoen en hoeveel kavels ze hebben bemachtigd. "Vraag en aanbod waren snel op elkaar afgestemd. Daarom is de hoofdfase van de veiling nu al afgerond", meldt het Agentschap.

Tele2 en Ziggo 4

Zoals verwacht zijn de vijf deelnemers de bestaande drie operators plus toetreders Tele2 en Ziggo 4, een joint venture van kabelaars UPC en Ziggo. Daarmee komen er twee nieuwe operators op de Nederlandse mobiele markt.

Gecapped

De nieuwkomers hebben beide het onderste uit de kan gehaald en bezitten nu een blok van 40 MHz aan frequenties. De zittende mobiele operators waren door het Ministerie van Economische Zaken beperkt in de hoeveelheid spectrum dat ze konden verwerven. Dat besluit is bij de rechter aangevochten, maar die heeft de bezwaren van KPN en Vodafone afgewezen.

Binnen de opgelegde beperking hebben KPN en T-Mobile het maximum aan spectrum verworven: respectievelijk 20 en 10 MHz. Alleen Vodafone heeft op iets minder geboden dan maximaal mocht: 20 MHz, terwijl zijn maximum (cap) lag op 25 Mhz.

Alleen gepaard

De verklaring dat Vodafone 5 Mhz 'laat liggen' is gelegen in het feit dat alle partijen, ook Vodafone, uitsluitend gaan voor zogenaamd 'gepaard' spectrum. Het minimum daarvan is 10 Mhz in twee blokjes van 5 Mhz.

Gepaard spectrum is veel gewilder omdat het kan worden ingezet voor een netwerk waarbij het mobiel apparaat en de antenne tegelijkertijd kunnen zenden en ontvangen op verschillende frequenties.

Onder meer UMTS en LTE en maken gebruik van deze technologie, Frequency-Division Duplexing (FDD) geheten. Dit in tegenstelling tot ongepaard spectrum, dat alleen geschikt is voor Time-division duplexing (TDD).

Lang niet uitverkocht

Nu is ook duidelijk dat er van de totaal beschikbare 190 MHz er maar liefst 60 MHz op de plank blijft liggen. Dit zal dan in de toekomst opnieuw beschikbaar worden gesteld, mogelijk door een nieuwe veiling.

De huidige veiling is nog niet voorbij. Aanstaande maandag is er nog de toekenningsfase. Dan bieden de deelnemende partijen op concrete beschikbare blokken. Het gaat dan om de specifieke plaatsen in de 2,6 GHz frequentieband.

Na die fase wordt duidelijk welke kavels in die band precies zijn geveild en hoeveel de veiling in totaal heeft opgebracht.