Daarmee ligt het mobiele gebruik in Nederland iets hoger dan het Europese gemiddelde dat ligt op 1,81 procent. Wereldwijd ligt het percentage mobiel internetgebruik wat hoger: 3,81 procent. Europa moet ook Australië/Oceanië (2,88%) en Noord-Amerika (4,71%) voor zich dulden. Maar de echte mobiele koplopers zijn Afrika, met 5,81 procent aan mobiel internetverkeer en Azië, met 6,1 procent, blijkt uit cijfers van StatCounter.

Mobiel verdriedubbelt

In de periode van oktober 2009 tot oktober 2010 is het aandeel van mobiel internetgebruik gestegen in verhouding tot al het internetgebruik; van 0,63 procent naar 1,91 procent. Dat is nog altijd klein, maar het is wel enorm toegenomen.

"Het is een beetje ironisch dat het gebruik van het mobiele web relatief gezien lager ligt in Europa en Amerika dan in Azië en Afrika. Tenminste als je kijkt naar alle aandacht die er hier wordt besteed aan Android, iPhone en smartphones in het algemeen", analyseert webmonitorservice Pingdom de situatie.

Afrika spant de kroon

De dienst publiceert een overzicht en pikt er een aantal opmerkelijke statistieken uit. In verschillende Afrikaanse landen bestaat meer dan 20 procent van het verkeer uit mobiele data. Tsjaad spant de kroon met meer bijna 30 procent, gevolgd door Nigeria met iets meer dan 25 procent, en Soedan met iets meer dan 22 procent.

Ook zijn er verschillende landen zoals Kenia, die net onder de twintig procent blijven. Deze trend van zwaar mobiel internetgebruik is niet overal in Afrika terug te zien. In veel landen blijft het gebruik van mobiel internet veel lager dan 10 procent van het totale internetverkeer.

In Azië ligt het gemiddelde voor het hele continent hoger dan in Afrika. Maar de individuele landen scoren een lager percentage. Bijvoorbeeld India, Indonesië, Cambodja, Turkmenistan en Bangladesh schommelen allemaal rond de 15 procent.

Iedereen gebruikt Nokia's

In deze landen zorgen Nokia-telefoons met een versie van het Symbian OS voor het mobiele internetgebruik. "In ieder land waar het gebruik van het mobiele web ongebruikelijk hoog is, domineert Nokia's Symbian OS helemaal", aldus Royal Pingdom. "In sommige landen komt meer dan 90 procent van het mobiele webverkeer van Symbian-telefoons. In veel andere landen ligt het marktaandeel rond de 60 tot 80 procent."

Nokia wordt gewoonlijk gevolgd door toestellen van Sony Ericsson en Samsung. Smartphones als Android, iPhone of BlackBerry hebben een marginaal marktaandeel in die landen. Alleen in India bestaat er een uitzonderingsgeval, waar BlackBerry 31 procent van het mobiele verkeer voor zijn rekening neemt. Maar ook daar gaat Nokia aan kop.

Pc's beperkt

De verklaring voor de populariteit in deze landen ligt bij de beperkte toegang tot het internet via desktop-pc's. Wel zijn er relatief goedkope telefoons op de markt die om kunnen gaan met het internet. "Het is dat, of helemaal geen internet", aldus Pingdom. "Het is noodzaak."