Want Uber streeft naar een veiligere wereld voor zijn wereldwijde gebruikers. Of daar in de toekomst ook bedreigde Nederlandse chauffeurs onder vallen valt te betwijfelen maar in de hoofdsteden van India, Colombia en Kenia start de taxi-dienst zijn dataverzameling. Die wordt ook gedeeld met de stadbesturen voor het verbeteren van ruimtelijke ordening, veiligheidscampagnes en veilig reizen.

Fotocamera op auto's

Daarvoor gaat het samenwerken met SafetiPin. Dat bedrijf verzamelt locatiedata voor het in kaart brengen van veilige buurten. Elk gebied krijgt een safety score (veiligheidsindex) op basis van getrainde chauffeurs die daarvoor fotocamera's op hun auto's gemonteerd krijgen, blogt Uber bij de bekendmaking.

Elke foto wordt vervolgens beoordeeld op zaken als straatverlichting, openheid, zicht, drukte, veiligheid, wandelpaden, vervoer, genderdiversiteit en gevoel. SafetiPin roept zijn gebruikers op om te melden wat je ziet en voelt.

Misdrijven

Zo moeten 's nachts risicovolle gebieden worden gemonitord. Via de Safetipin-app kunnen passagiers de (relatieve) veiligheid van een gebied inzien en bijvoorbeeld besluiten om onveilig terrein te vermijden. Uber beloofde eind vorig jaar al meer veiligheidsmaatregelen na meerdere aanrandingen en verkrachtingen door zijn chauffeurs, waaronder ook in India.