Ubuntu maakte vorig jaar al bekend dat het een speciale versie van zijn software ontwikkelt voor mobile internet devices (mid's) en netbooks, goedkope laptops. De software werd vorige week officieel onthuld. Mark Shuttleworth, ceo van Canonical en oprichter van het Ubuntu-project licht in een blog posting een tipje van de technische sluier op.

Hardwarefabrikanten "vroegen bijna allemaal om standaard distributiepakketen en updates van Ubuntu. Het opstarten van applicaties moest aansluiten bij nieuwe gebruikers en meer een ervaring van een 'apparaat' dan van een PC geven," schrijft Shuttleworth.

Aparte launcher

De vraag om de gebruikersinterface af te stemmen op mobiel gebruik, leidde tot de ontwikkeling van een nieuwe 'launcher', voegt Shuttleworth toe. Deze put ondermeer uit de Gnome grafische vormgeving van Linux besturingssystemen, maar is geoptimaliseerd voor de kleine schermen van netbooks. De software wordt gepubliceerd onder de GPLv3-licentie.

"Ik ben vooral tevreden over de manier waarop de software extra ruimte creëert om over het web te surfen. Dat is waarschijnlijk de meest populaire toepassing bij deze apparaten," schrijft Shuttleworth. Bij de browser verdwijnen de menu- en navigatiebalken, waardoor de volledige breedte en hoogte van het scherm gebruikt kan worden.

De software wordt niet aan het publiek beschikbaar gesteld zoals de gebruikelijk is bij Ubuntu versies voor de desktop en server, maar is bedoeld voor hardwarefabrikanten. De definitieve versie van Ubuntu Remix zal naar verwachting in oktober klaar zijn.

Nieuwe user interface

Daarnaast werkt Canonical nog met twee bedrijven aan "een radicale user interface innovatie". In één geval ontwikkelt de firma zelf een user interface, bij de tweede integreert het een extern ontwikkelde interface. De twee projecten zijn echter streng geheim. Zo geheim dat zelfs Shuttleworth zelf de prototypes nog niet heeft gezien.

"Het is spannend om te zien hoe netbooks innovaties in de gebruikersinterface van Linux stimuleren. Want er zijn diverse bedrijven die zich met de interface bovenop een standarard Linux-fundament willen onderscheiden. Canonical zal direct of indirect helpen om die innovaties naar KDE en GNOME te brengen, en daarmee naar het hele Linux-ecosysteem."