Canonical wil hiermee de mobiele wereld en de desktopomgeving aan elkaar koppelen. Google zou dit ook van plan zijn voor de volgende versie van Android, maar Canonicals nu onthulde systeem draait vanaf Android 2.3. Dit zogeheten Ubuntu on Android brengt gedockt aan een monitor en toetsenbord de complete, bruikbare Linux-desktop. Ongedockt is het een reguliere smartphone met gewoon Android.

Desktopapps aan boord

De bovenop Android draaiende Ubuntu-omgeving deelt de Linux-kernel met het onderliggende besturingssysteem. Het heeft standaard een reeks eigen pc-applicaties aan boord. Dit omvat: webbrowser Chromium (de open source-uitvoering van Google's Chrome), mailclient Thunderbird (van Firefox-maker Mozilla), mediaspeler VLC, chatclient Gwibber, en internetdiensten als Google Calendar en Google Docs.

De integratie van mobiel en desktop omvat ook het ontvangen van gesprekken en sms-berichten op de gedockte desktopomgeving. Daarnaast biedt het voor beide omgevingen een universeel adresboek, één verzameling bookmarks en naadloos gesynchroniseerde logins op sociale netwerken.

Kantoorcomputer op zak

Canonical stelt dat high-end smartphones veel meer rekenkracht hebben dan gebruikers nodig hebben op een telefoon, en dat dit meer dan genoeg is voor een laptop. “Vergeet dus je werk-pc. Dock gewoon je bedrijfstelefoon en geniet van Ubuntu."

Hiervoor zijn dan wel multicore-smartphones nodig. De minimale hardwarevereisten zijn een dualcore processor op 1 GHz, 512 MB geheugen, een videochip die grafische versnelling ondersteunt en onder meer OpenGL, een HDMI-aansluiting voor het beeldscherm, en USB host mode voor het toetsenbord. Voor het Ubuntu-image bovenop Android is 2 GB aan opslagruimte nodig.

Android 5.0

Ondertussen duiken er berichten op dat Android-maker Google dit zelf ook van plan is voor de volgende versie van zijn mobiele besturingssysteem. Versie 5.0 (codenaam Jelly Bean) moet mobiel en desktop samenbrengen, nadat Android 4.0 (Ice Cream Sandwich, ICS) de smartphone en tablet heeft gecombineerd. ICS voegt namelijk Androids 2.x-reeks voor mobiele telefoons samen met de 3.x-reeks die alleen voor tablets is gemaakt.

Canonical mikt met zijn gedockte desktopomgeving in eerste instantie niet op eindgebruikers, maar op telefoonfabrikanten en netwerkoperators. Op de informatiepagina's over Ubuntu on Android is niets te vinden over downloads van dat systeem-image of over hoe dat te installeren op een al dan niet geroot Android-toestel. Canonical roept geïnteresseerde Android-bedrijven op zich aan te melden. Het bedrijf showt Ubuntu on Android komende week op het Mobile World Congres.