De mobiele Ubuntu-variant gaat Netbook Remix heten, zo vertelde Ubuntu-grondlegger en Canonical-baas Mark Shuttleworth tegenover The Guardian. "We werken samen met Intel dat chips maakt speciaal voor deze markt."

Canonical werkt al enkele maanden aan een mobiele versie van het Linux-besturingssysteem dat is afgestemd op zogenaamde mobile internet devices (mid's).

Toch zijn er nauwelijks details bekend over Netbook Remix. "Werk aan 'Ubuntu Mobile' is begonnen na de Ubuntu Developer Summit in Sevilla nu ongeveer een jaar geleden. De 'NetBook Remix' zal waarschijnlijk een van de eerste echt zichtbare resultaten zijn van dit project", aldus Dennis Kaarsemaker van Ubuntu NL.

"Ubuntu Mobile richt zich nu, in nauwe samenwerking met Intel en Nokia, voornamelijk op de Intel 'lpia' architectuur: een x86-achtige architectuur met nadruk op stroombesparing", vervolgt Kaarsemaker. "Mochten er leveranciers zijn die apparaten met de Ubuntu Netbook Remix leveren, dan vermoed ik dat dat deze twee zijn."

Maar ook voor Kaarsemaker blijft het gissen naar de exacte details. "De 'Ubuntu Netbook Remix' is een project van Canonical waar de community weinig invloed op heeft, dit in tegenstelling tot het Ubuntu Mobile-project."