Ceo Mark Shuttleworth van Canonical zegt dat Ubuntu zich aanpast aan alle apparaten en dat het gebruikers geen "verwarrende overschakeling opdringt". Zo'n overschakeling treedt volgens hem wel op bij Windows 8, dat gebruikers een touch-interface voorschotelt en soms weer de aloude Windows-desktop.

De mobiele toekomst najagen

"In ons geval kun je het bijna zien als subtiele fase-veranderingen", schrijft techblog Ars Technica op uit zijn mond. Dit bij de onthulling van Ubuntu's tabletbesturingssysteem. Die aanpak voor de verschuiving van de gui (graphical user interface) geldt niet alleen voor de overgang van telefoon naar tablet (of telefoon- naar tabletmodus), stelt Shuttleworth, maar ook voor de Ubuntu gebruikservaring op pc's. Dit volgt wel op Ubuntu's overgang naar de zelfgemaakte Unity-gui, die aloude gebruikers tegen de borst stuit.

Canonical ziet echter toekomst in mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets. Het bedrijf hoopt daarmee winstgevend te worden. Op dit moment voert de Linux-leverancier nog gesprekken met toestelfabrikanten en telecombedrijven om zijn mobiele besturingssysteem te gaan voeren.