De maker van de Linux-distributie Ubuntu wil zich met dat nieuwe besturingssysteem meer gaan richten op mobiele apparaten. Dat meldt de onlangs opgestapte Canonical-coo Matt Asay aan Britse techsite The Register. Ubuntu moet op die apparaten de concurrentie aangaan met iOS, Android en sinds twee weken geleden ook Windows.

Goede banden met hardwaremakers

Net als Microsoft werkt Canonical samen met chipontwerper ARM om de prestaties van Ubuntu op mobiele apparaten met zo’n processor te verbeteren. De bedrijven werken samen met de stichting Linaro die hardwaremakers en open source softwaremakers met elkaar verbindt. Ubuntu werkt standaard ook al op ARM-processors.

Asay vertelt dat Canonical steeds betere banden met Chinese hardwareproducenten heeft. Het bedrijf heeft die banden gebruikt om deze tabletmakers er van te overtuigen om verder te kijken dan Android en Windows. De hardwaremakers zouden daarom gaan experimenteren met Ubuntu op tablets.

Qt als mobiel framework

Eerder deze week maakte Canonical-voorman Mark Shuttleworth al bekend dat Ubuntu vanaf versie 11.10 standaard het applicatieframework Qt meelevert. Ontwikkelaars kunnen met dat framework applicaties met een grafische user interface ontwikkelen. Nu levert Ubuntu daar standaard alleen nog het framework GTK+ voor mee.

In tegenstelling tot GTK+ heeft Qt een sterke positie in de mobiele markt. Dat komt onder andere doordat Nokia dat framework al enkele jaren voor haar mobiele platform MeeGo (voorheen Moblin) gebruikt. Er is dus al veel op mobiele gebruikers gerichte software voor dat platform beschikbaar. De integratie van Qt in Ubuntu is een andere indicatie dat Canonical serieus in gaat zetten op mobiel gebruik.

Ook de overgang naar de nieuwe grafische omgeving Unity heeft een voordeel bij een lancering van Ubuntu op mobiele apparaten. Volgens Asay is het voor het besturingssysteem beter mogelijk om zich van anderen te onderscheiden met die nieuwe grafische omgeving.