Met een presentatie onthult Ubuntu-maker Canonical zijn nieuwe mobiele OS. 'Ubuntu for Phone' stapt af van het concept dat alles op homescreens moet draaien, maar komt met een integraal 'welkomstscherm' waarvan alles gedaan kan worden.

Canonical zegt zich in de eerste plaats te richten op het bedrijfsleven met de beveiliging van Unix en managementtools zodat een groep toestellen beheerd kan worden door de IT-afdeling. De beheerder van het Ubuntu Phone-OS heeft controle op kernelniveau van elke geïnstalleerde applicatie. “Voor het eerst heb je alle beveiliging van Unix in je broekzak", stelt voormalig ceo van Canonical en nu Ubuntu-goeroe Mark Shuttleworth in zijn presentatie (zie filmpje onderaan).

Unity-paneel op smartphone

Het mobiele OS heeft een zijpaneel met applicaties dat doet denken aan de Unity-interface van de Linux-distro. Het paneel doet tevens dienst als een multitaskbalk waarmee gebruikers snel schakelen tussen apps die openstaan.

Overschakelend naar het homescreen, geeft Ubuntu OS recente activiteiten weer, zoals contacten die onlangs zijn gesproken, apps die net zijn gebruikt of mediabestanden die recent zijn geopend. Shuttleworth is enthousiast over de universele zoekbalk, iets waar Canonical juist in de desktopversie voor is bekritiseerd.

HTML5 en native; ARM en x86

Webapplicaties zijn geen derdeklas apps meer, stelt Shuttleworth en HTML5-apps moeten een belangrijke rol gaan spelen op het OS. Maar voor veeleisende apps worden native applicaties gemaakt, belooft de ceo. Ook gaat Ubuntu voor een beheersbare, nette interface waarbij knoppen naar wens verborgen kunnen worden.

Daarnaast moet het besturingssysteem zelfs volledig knoppenvrij kunnen functioneren door een steminterface. Het OS is stevig geïntegreerd met clouddienst Ubuntu One voor opslag. Het besturingssysteem moet met zowel ARM-hardware als x86-processoren werken.

Nog geen toestellen

Shuttleworth zegt nog niets over praktische zaken, zoals specifieke smartphones en tablets. Vooralsnog heeft Canonical dan ook nog geen hardwarepartners aangekondigd, maar op het Canonical-blog stelt ceo Jane Silber dat er nu al wordt samengewerkt met diverse fabrikanten. Shuttleworth roept providers, ontwikkelaars en hardwarefabrikanten op zich bij het nieuwe besturingssysteem aan te sluiten.

Een paar ontwikkelaars hebben al toegang tot het mobiele platform en de ontwikkeling ervan moet zo open mogelijk zijn met forumondersteuning, zoals Ubuntu voor de desktop. Daarnaast heeft Ubuntu een presentatie in petto op elektronicabeurs CES en is er een demonstratie tijdens de Mobile World Congress in Barcelona volgende maand.

De presentatie van Mark Shuttleworth