Canonical presenteert zijn Ubuntu on Android en toont het komende week op de telecomconferentie Mobile World Congres (MWC) in Barcelona. Android-gebruikers kunnen de software niet direct downloaden, het is de bedoeling om het besturingssysteem via telefoonfabrikanten en mobiele operators op de markt brengen.

De bovenop Android draaiende Ubuntu-desktop deelt de onderliggende Linux-kernel van het smartphonebesturingssysteen. Voor installatie zijn ook diepgaande root-rechten nodig. Veel smartphonefabrikanten en ook telecombedrijven voegen al eigen dingen toe aan Android, zoals de Sense-gui (graphical user interface) van toestelmaker HTC.

Google-Motorola ook

Ondertussen zou Google ook desktopdock-plannen hebben voor de volgende versie (codenaam Jelly Bean) van Android. Het door de Android-maker overgenomen Motorola heeft een jaar geleden al eigen dockinghardware getoond voor Android-smartphones: een multimedia-dock (zie foto 7) en een 'lapdok' (foto 8). De hiervoor gebruikte Webtop-app (in beeld op foto 9) heeft onder meer de webbrowser Firefox ingebouwd.