Canonical presenteerde woensdag officieel Ubuntu voor smartphones. Het bedrijf zegt samen te werken met een aantal hardwarefabrikanten en hoopt volgend jaar de eerste toestellen op de markt te kunnen brengen. Ubuntu-goeroe Mark Shuttleworth roept fabrikanten, ontwikkelaars en providers op om samen te werken om het open source-besturingssysteem ook voor mobiele apparaten succesvol te maken.

Een demonstratie zal te zien zijn op elektronicabeurs CES in Las Vegas volgende week en in Europa op de Mobile World Congress in Barcelona volgende maand. Momenteel draait het demo-OS op Google's Android-vlaggenschip Galaxy Nexus die door Samsung wordt geproduceerd. Sommige vroege ontwikkelaars hebben nu al toegang tot de SDK van het OS.

In 2013 krijgt het nieuwe systeem ook concurrentie van nieuwkomers als MeeGo-opvolger Tizen, MeeGo-doorstarter SailFish en het Firefox OS. Daarnaast komt RIM met BlackBerry 10 en gaan er al geruchten over nieuwe versies van zowel Android (Key Lime Pie) als iOS (versie 7) voor iPhone en iPad.