De versie na 'Hardy Heron' zal door het leven gaan als 'Intrepid Ibex' en moet in oktober worden vrijgegeven. Dat maakte de man achter Ubuntu, Mark Shuttleworth, woensdag bekend. Het besturingssysteem krijgt voor deze negende release het nummer 8.10 opgestempeld.

Ruig terrein

"De nadruk zal wederom liggen op de desktop. We gaan het systeem voor gebruikersinteractie opnieuw ontwerpen zodat Ubuntu even goed werkt op een high-end werkstation, als op een pittige subnotebook", aldus de Canonical topman.

Maar vergeleken met voorgaande builds zullen de ontwikkelaars 8.10 beter afstemmen voor gebruik op mobiele apparaten en onafgebroken internetverbindingen. Voor Ubuntu is dat nieuw en ruig terrein en daarom is de onverschrokken houding van een steenbok nodig, verklaart Shuttleworth de naam.

Canonical lanceert elke zes maanden een nieuwe distributie van het besturingssysteem. De komende is 'Hardy Heron', oftewel Ubuntu 8.04. Die komt uit in april en is de tweede release (na 6.06 'Dapper Drake') met ondersteuning voor de lange termijn (LTS), dus vijf jaar op de server in plaats van de gebruikelijke achttien maanden.