Engadget heeft documenten in handen met informatie over vier smartphones die Dell heeft gemaakt. De Thunder (Android) en de Lightning (Windows Phone 7) moeten in het vierde kwartaal in de VS uitkomen.

Veel hardwaredetails over de toetsenbordloze Thunder staan er nog niet in de documenten die Engadget heeft. Wel is duidelijk dat de Thunder een 8 megapixel camera heeft, wat er op wijst dat Dell mikt op het hogere segment van de markt.

Android 2.2

Uit de documenten blijkt dat Dell nog meer Android-telefoons in de planning heeft: de Flash, een instapmodel en de Smoke, die mikt op het Blackberry-publiek. Waar de Thunder nog draait op Android 2.1, daar worden de Flash en de Smoke al voorbereid op een nog niet uitgebrachte versie van Android: Froyo.

Net als andere fabrikanten heeft ook Dell een eigen user interface draaien bovenop Android. 'Stage' heeft naast ondersteuning voor Flash 10.1 ook Swype in huis, technologie om in één sleepbeweging tekst in te voeren op een aanraakscherm. Ook blijkt uit de documenten dat Dell een applicatie voor Hulu (de Uitzendingemist van de VS) wil meeleveren met de telefoons.

Snapdragon

De Lightning, met Windows Phone 7, heeft een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord, en draait op een 1 GHz Snapdragon-processor. Ook hier is volledige Flash-support en een 5 megapixel camera. Engadget noemt deze telefoon "het absolute hoogtepunt" uit de uitgelekte documenten. Al eerder bleek dat Dell werkte aan een telefoon met Microsofts nieuwe mobiele besturingssyteem.

Eind dit jaar wordt de Lightning in de winkels verwacht. Voor het vierde kwartaal van 2011 werkt Dell aan een LTE-versie van de Ligtning.

De Lightning: