Vodafone pompt zoals eerder aangekondigd het geld dat het krijgt via de Amerikaanse megadeal met Verizon Wireless deels in het Nederlandse 4G-netwerk. Dat zorgt voor een heuse accelaratie bij de uitrol van 4G. De telecomprovider legt zichzelf daarbij nu een deadline op: in april 2015 is er landelijke dekking.

Momenteel staat de teller nog op een half miljoen klanten in alleen de grote steden. Het komende half jaar volg de rest van de Randstad, terwijl in het laatste jaar de rest van het land aan de beurt is.

Dat is nog altijd later dan de concurrentie. KPN heeft de grootste voorsprong. Dat bedrijf begon medio 2012 als eerste met zijn uitrol, waarbij het nu globaal op 70 procent zit. KPN streeft bij landelijke dekking naar eind maart 2014, Het 4G-netwerk van T-Mobile staat ook nog in de kinderschoenen, alleen de grote steden zijn voorzien. T-Mobile wil eind 2014 “een meerderheid van onze klanten” 4G-dekking te bieden.

Minder KPN-afhankelijkheid op vaste markt

Wat betreft Vodafone is naast het 4G-netwerk vooral ook het vaste netwerk belangrijk. Het bedrijf investeert fors om in zijn vaste infrastructuur minder afhankelijk van KPN te worden. KPN heeft de touwtjes momenteel stevig in handen bij de verbinding naar de huishoudens. Bij het aanbieden van vaste triple play-breedbanddiensten (internet, televisie en telefonie) wil Vodafone die afhankelijkheid steeds verder terugbrengen.