De definitieve mobiele applicaties van BlackBerry Messenger (BBM) voor iOS en Android zijn uitgesteld vanwege aanhoudende problemen. BlackBerry kondigde vorige week zelf aan dat de apps zaterdag (Android) en zondag (iOS) beschikbaar zouden zijn. Maar nadat een eerder uitgelekte Android-versie van BBM direct functioneringsproblemen opleverde, is de uitrol stilgezet. Sommige gebruikers hadden de apps al op de smartphone staan.

Het is onduidelijk wanneer ‘pingen’ alsnog naar iPhones en Androids komt. BlackBerry meldt op zijn blog dat het eerst alle problemen wil oplossen. Tot die tijd is de uitrol “gepauzeerd”, schrijft het bedrijf daar.

Gebruikers die de app op de iPhone al hadden gedownloaded kunnen deze volgens BlackBerry nog wel blijven gebruiken. De uitgelekte Android-versie, die volgens BlackBerry zelf al 1,1 miljoen mensen gebruikten, is verwijderd.

Concurrerende diensten

De mislukte uitrol van BlackBerry Messenger is typerend voor de staat van het bedrijf, dat momenteel in de verkoop staat. Dit weekend werd ook duidelijk dat BlackBerry uit de consumentenmarkt stapt. Bij een nieuwe reorganisatie gaan nogmaals 4500 banen verloren. De Canadese fabrikant verraste vorige week nog wel met een nieuw high-end 5 inch topmodel, de Z30.

Wanneer BlackBerry Messenger alsnog naar Android en iOS komt zal het moeten gaan concurreren met vergelijkbare diensten als WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, iMessage en Google Hangouts.