Het Cell Broadcast-systeem NL-Alert zit nog altijd in de testfase. Vorige week maandag bleek bij de eerste landelijk uitgevoerde test dat de dienst op een groot aantal toestellen niet wordt ondersteund. De SP wil nu van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten waar de problemen zitten en wanneer deze worden opgelost.

'Systeem moet werken'

De vragen zijn ingediend door SP-Kamerlid Nine Kooiman. Zij wil van de minister horen waarom het systeem nog steeds niet op populaire toestellen als de iPhone en smartphones van Samsung werkt. Ook vraagt het Kamerlid zich af waarom telefoonbezitters nu een heel stappenplan moeten doorlopen voordat berichten van NL-Alert daadwerkelijk kunnen worden ontvangen.

“Het systeem kan enorm effectief zijn als het werkt. Ik wil nu graag van de minister weten waarom het allemaal zo lang duurt en wat er gaat gebeuren om deze problemen te overbruggen. We besteden er als overheid veel geld aan, dus het moet ondertussen wel eens werken", stelt Kooiman in een reactie aan Webwereld.

Wachten op fabrikanten

De drie grote telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile lieten Webwereld vorige week weten dat hun 3G-netwerken klaar zijn voor Cell Broadcast. KPN heeft de dienst reeds ingeschakeld, maar Vodafone en T-Mobile wachten nog op software-updates van fabrikanten. Volgens de twee telco's kunnen toestellen momenteel last krijgen van andere problemen wanneer Cell Broadcast is ingeschakeld.

De SP vindt echter dat het geschikt maken van de netwerken te lang duurt. De partij wil gezien het algemeen belang van NL-Alert, met name de inzetbaarheid bij rampen, nu van de minister weten of hier iets aan gedaan kan worden. Kooiman: “Ook moet er alvast vooruit gekeken worden naar de geschiktheid voor het aanstaande 4G-netwerk."

Nog twee tests

Er volgen dit jaar meer tests met NL-Alert. Op 6 mei en 4 november wordt het systeem, dat oorspronkelijk eind 2010 operationeel zou zijn, nog twee keer landelijk getests. Op de website van Nederland Veilig kan worden gecontroleerd welke toestellen er ondersteuning bieden en welke configuratie daarvoor nodig is.